Chiar daca multi dintre noi ar vrea sa uite ca au trait in Epoca de Aur ceausista, uneori isi amintesc cu nostalgie de partea buna a vietii comuniste...

Dupa mai bine de 18 ani de cand regimul comunist a apus in Romania, dupa ce Epoca de Aur ceausista a fost in mare parte data uitarii, disputele pe aceasta tema inca revin si de cele mai multe ori nu ne duc cu gandul la lucruri pozitive, ci mai degraba la revolutia din decembrie '89 si la cum s-a sfarsit totul...

Noi insa va propunem sa va amintiti cu nostalgie de cateva dintre brand-urile sau produsele care in acea perioada ne-au marcat existenta.

Cu totii cunoastem si chiar am gustat celebra ciocolata ROM Tricolor, care, de altfel, exista si astazi, un produs delicios si foarte apreciat inca de pe vremea lui "Ceasca". Tot din gama deserturilor ne amintim si de celebra ciocolata Postavarul – cunoscatorilor le vine cu siguranta in minte si sloganul acestui produs...

Desigur, nu putem exclude de pe lista faimoasa Eugenia care mergea de minune cu un Cico, un Brifcor sau un suc de la TEC. Adultii insa preferau berile Rahova, Bucegi sau Azuga bine racite intr-un frigider Fram sau Arctic si vinul alb pe care il alinau cu Sifon.

Baietii jucau Nu Te Supara Frate sau Hotii si Vardistii, iar fetele infasau papusi Aradeanca. Guma de mestecat in forma de tigarete, acadelele Topi Top, bomboanele Cip si Mentosan, halvita, jeleurile Jelibon, marmelada erau si ele la mare cautare. Revistele preferate ale tinerilor erau Arici Pogonici, Pif, Licurici, Cutezatorii, Luminita si toata lumea era cu ochii-n patru cand se difuzau filmele Liceenii, Veronica si Toate Panzele Sus.

Revistele Romania Pitoreasca, Flacara sau Scanteia se citeau la o cafea “buna”, varsata, data in foc la ibric, careia i se spunea Nechezol. Norocul venea de la lozul in plic, iar muzica buna se asculta la pick-up pe discuri de vinil. Cu totii eram Pionieri si ascultam pe ascuns seara radio Europa Libera, iar din difuzoare se auzea tare Cantarea Romaniei.

Faimosii pui Fratii Petreus se prajeau cel mai bine doar in uleiul Muntenia, iar zilele bune incepeau de dimineta cu sandvisuri cu salam cu soia sau soldatei cu unt si sare.

Citeste si:
Iulia Albu dă de pământ cu vedetele care promovează clinici și...
Iulia Albu dă de pământ cu...

“Incapatoarele” Lastunuri si Trabante erau admirate de barbatii care trageau aprig din tigari Carpati, Snagov sau Marasesti. Singurul post de televiziune de pe-atunci se vedea la televizoare Telecolor sau Diamant, iar in pauzele lungi de program filmele se urmareau pe diapozitive.

Femeile purtau ciorapi Capron, Adesgo si Sibiu, pantofi Guban sau Clujana, foloseau vestitele produse cosmetice Farmec, spalau rufe cu Dero si utilizau cele mai bune sapunuri, produse la fabrica Stela.

Savarinele, Jofrele si Violetele umpleau cofetariile, iar inghetata Casata potolea oricand caldura unei zile de vara. Pe seara, lumea buna a Micului Paris servea cina la... Cina, Lido, Athenee Palace, Gradinita, Trocadero sau Berlin si se intorceau agale spre case cu tramvaiele cu taxatoare.

Autor: Alex Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.