Unul din cele mai romantice orase ale lumii, un loc al iubirii si al pasiunii, Venetia este cu siguranta unul dintre locurile must-visit in orice sezon.

Unul din cele mai romantice orase ale lumii, un loc al iubirii si al pasiunii, Venetia este cu siguranta unul dintre locurile must-visit in orice sezon.

Despre Venetia

Venetia este un oras situat in nordul Italiei, capitala regiunii Veneto. De-a lungul timpului, Venetia a fost supranumita Regina Adriaticii, Orasul Apelor, Orasul Podurilor sau Orasul Luminilor, denumiri binemeritate, de altfel.

Venetia a reprezentat in istorie unul din cele mai importante orase-port, care au contribuit la inflorirea comertului. In Venetia medievala se comercializau diverse produse transportate pe cale maritime: matase, grane, condimente. De asemenea, orasul a avut o puternica influenta in domeniul artelor, din timpul Renasterii, pana la sfarsitul secolului al XVII-lea.

Orasul cuprinde 117 insule mici care se intind in Laguna Venetiana. Populatia totalizeaza 271.251 de locuitori, insa sporeste constant, ca urmare a numarului foarte mare de turisti care poposesc aici.

Obiective turistice

Exista foarte multe obiective turistice in Venetia, care nu trebuie ratate! Un punct de atractie important este piata San Marco, singurul amplasament de acest gen din Venetia. De-a lungul timpului aici s-au desfasurat evenimente politice si religioase de anvergura. San Marco reprezinta si centrul vietii sociale din Venetia, de mai bine de un mileniu. Pe vremuri piata era organizata unitar, insa astazi este alcatuita din doua fasii separate de canalul Rio GlossaryBatario. Forma actuala a fost definitivata in secolul al XII-lea.

Un alt obiectiv care merita vizitat este bazilica St. Mark. Aceasta a fost construita special pentru a adapostii moastele acestui Sfant si a suferit de-a lungul timpului mai multe modificari, fiind marita si imfrumusetata in functie de puterea economica si de dezvoltarea orasului, motiv pentru care mai multe stiluri arhitecturale pot fi identificate. Bazilica a devenit faimoasa pretutindeni si pentru ca adaposteste cea mai scumpa catapeteasma in lume, batuta cu mai mult de 3.000 de pietre pretioase si suflata cu aur.

Citeste si:
Reghecampf îi dă replică Anamariei Prodan: „Trăiește în continuare...
Reghecampf îi dă replică...

“Cei Patru Cai” reprezinta de asemenea un monument interesant. Legenda spune ca acestia au fost trimisi din Constantinopol. In anul 1797 Napoleon Bonaparte a vandut Venetia Vienei, dar a luat cu el tot ceea ce a putut transporta, inclusiv statuile celor patru cai. Au fost insa returnate de Franta in anul 1815.

Amenintarea apelor

Splendidul oras Italian este in preznt afectat de ape. Din pricina unui process de scufundare, orasul este in pericol. Cladirile din Venetia au ca suport piloni din lemn, importati din Rusia, care in prezenta apei nu se degradeaza. Ceea ce afecteaza insa constructiile sunt inundatiile care se produc toamna si primavara, timp in care nivelul apei creste si scade constant.

Au fost derulate mai multe proiecte de salvare a orasului, care continua si in prezent. Astfel, se pare ca in ultimii ani amploarea fenomenului s-a diminuat, ceea ce nu ofera insa certitudinea ca orasul nu va fi la un moment dat inghitit de ape si pierdut pentru eternitate.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

Cat costa Venetia?

Un sejur in Venetia nu este dintre cele mai ieftine, asa cum nu este insa nici dintre cele mai scumpe. 5 zile in orasul italian (transport cu avionul) la un hotel de 3 stele costa aproximativ 400 de euro.

Autor: Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.