Ce faci atunci cand vrei sa te relaxezi castigand in acelasi timp o suma mai mica sau mai mare de bani?

Ce faci atunci cand vrei sa te relaxezi castigand in acelasi timp o suma mai mica sau mai mare de bani? Una din cele mai vechi optiuni ramane jocul de Poker. Fie ca il joci impreuna cu prietenii intr-o vineri seara, iar miza este simbolica,fie ca te duci la casino si vrei sa „spargi casa”, cu siguranta Poker-ul este unul din cele mai practicate jocuri de noroc la nivel mondial.

In ceea ce priveste originea jocului, exista incertitudini, pentru ca s-au emis mai multe teorii, niciuna nefiind validata in proportie de 100%. Un stramos al acestui joc nu se poate identifica in timp, considerandu-se ca Poker-ul este un amestec de reguli provenite din mai multe jocuri de carti.

Cea mai populara versiune despre originea Poker-ului este momentan cea care sustine ca acesta a fost inventat de chinezi in jurul anului 900, derivand probabil din domino-ul chinezesc. Alte voci sustin ca de fapt originea este persana, de la jocul numit „as nas”. As nas se joaca de cinci persoane care au nevoie de un pachet cu 25 de carti. Insa acest joc nu a fost inregistrat decat incepand cu secolul al XVII-lea, ceea ce ar duce nasterea Poker-ului mai aproape de perioada actuala.

Inca o teorie cu succes este aceea care sustine originea franceza, prin cuvantul „poque”. Francezii care s-au stabilit la New Orleans in jurul anului 1489 jucau Poque, un joc de carti care includea bluffing-ul si pariatul. Acest joc este considerat primul care folosea un pachet de carti inscriptionate cu patru semne: Inima Rosie, Inima Neagra, Trefla si Caro.

Primele referiri la acest joc au fost facute in anul 1834 de catre Jonathan H. Green. In lucrarile sale acesta mentioneaza regulile pentru jocul „trisatului”, asa cum il numeste el, care la acel moment se bucura de o foarte mare popularitate pe vapoarele de pe Mississippi. In scurt timp autorul isi da seama ca nu mai fusese facuta nicio alta mentiune referitoare la acest joc si ca nu exista nicio inregistrare in American Hoyle. Astfel, Green alege sa numesca jocul Poker.

Jocul descris de Jonathan H. Green in lucrarea sa este identic cu poker-ul clasic cu cinci carti. Se juca de doi pana la patru jucatori, fiecare primind un numar de cinci carti dintr-un total de carti diponibile pentru joc de 20. Cartile cu care se juca erau As, 14, 13, 12 si 10. Popularitatea jocului era in continua crestere, mai ales ca se tot dezvoltau strategii noi de a trisa.

Chiar si numele jocului este discutabil. Alti istorici si lingvisti sustin ca ar putea proveni de la jocul german „pochspiel” sau ca este de provenienta hindusa, de la cuvantul „pukka”.

Varianta „americana” sustine ca termenul „poke” era folosit de cei care furau din buzunare pentru a sugera acest lucru, cuvantul fiind argotic. Datorita metodelor de a trisa care aduceau aminte de furtul din buzunare, acest joc a fost numit Poker.

De-a lungul timpului Poker-ul a evoluat si s-a impartit in mai multe forme de joc. Printre acestea se numara Texas Holdem, Omaha (variante High / Low) si 7 Stud. Dar secolul 21 a readus o crestere a popularitatii acestui joc. Prin introducerea poker-ului, sa ii spunem, virtual, toata lumea care are un calculator si o conexiune la internet poate juca, pierzand sau castigand in unele cazuri bani reali. Cazinourile virtuale sunt din ce in ce mai populare si aproape, iar mediul virtual pune la dispozitie jocuri pe toate gusturile.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.