A nu fi cu picioarele pe pamant, costa milioane de dolari.

Destinatiile de vacanta sunt nelimitate. De la tari exotice pana la deserturi fierbinti, totul este exploatat pentru turism. Asa ca pentru excentrici nu a mai ramas decat o singura directie in care pot merge, avand garantia ca vor gasi spatiu liber: in sus. Atat de sus, incat vor parasi atmosfera. Calatoriile spatiale devin o idee din ce in ce mai interesanta pentru multi. Insa costurile nu permit oricui accesul la acest tip de relaxare. Poate doar celor care sunt dispusi sa renunte la aproximativ 20 de milioane $ pentru o asemenea experienta. Pana acum, doar cinci “turisti spatiali” au depasit granitele terestre, calatorind pana la Statia Spatiala Internationala.

Industria turismului spatial se dezvolta repede. EADS Astrium anunta ca in numai 5 ani va fi gata sa ofere calatorii spatiale pentru 'numai' 200.000 de euro.

Totul se bazeaza pe un concept prin care avionul cu care se realizeaza zborul e dus cat mai aprope de o nava spatiala. Acesta va arata ca un avion normal, insa va fi dotat cu motoare de nava spatiala. Va putea decola de pe orice aeroport normal folosind motoarele cu reactie. Dupa ce atinge altitudinea de 12.000 de metri, motoarele intra in actiune si in numai 60 de secunde aeronava va fi la 60 de km de pamant, parasind atmosfera. Altitudinea maxima la care va zbura va fi la aproximativ 100 de km.

Avionul este proiectat pentru a avea patru locuri in interior. Scaunele sunt special concepute pentru a ajuta ca fortele de acceleratie sa fie cat mai putin resimtite si, astfel, calatorii sa se poata bucura de voiajul spatial, admirand peisajul fascinant.

Probabil cel mai interesant moment al excursiei in spatiu va fi cel al de impondereabilitatii, pe care il vor simti turistii inainte ca aeronava sa inceapa coborarea spre planeta. Astfel, cei care se vor aventura in aceasta expeditie vor intelege cum se descurca astronautii autentici in spatiu.

Primul zbor in spatiu al unui om a avut loc in anul 1961. Iuri Gagarin a iesit pentru prima data din atmosfera. De atunci si pana in prezent numai 450 de astronauti s-au indepartat la mai mult de 100 de km de Terra.

EADS Astrium spera sa obtina un cost foarte redus, aflat undeva intre 150.000 si 200.000 de euro pentru orice persoana care simte ca lumea devine neincapatoare pentru o vacanta in adevaratul sens al cuvantului. Acestia nu isi fac griji pentru eventuala lipsa a clientilor. In pretul biletului va fi inclusa si o saptamana de antrenament fizic, pentru a nu aparea probleme in momentul plecarii. Fara indoiala ca multi dintre pasionatii cu resurse financiare se vor aventura in astfel de calatorii inedite si vor scoate din buzunar suma necesara pentru a se pierde pret de cateva clipe in spatiu.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.