De-a lungul timpului, metodele pentru ingrijirea corporala s-au diversificat si au dat nastere unui adevarat trend.

Spa este numele unui oras din Belgia. In evul mediu, locuitorii care se confruntau cu carentele de vitamine din organism, incercau sa se trateze consumand apa de izvor, care continea fier si alte minerale. De la acest obicei pana la construirea unor adevarate centre balneoclimaterice nu a fost decat o chestiune de timp.

Literal, cuvantul 'spa' ar fi acronimul unor expresii latinesti, cum este 'sanitas per aquas' (sanatate prin intermediul apei), care descriu o serie intreaga de procedeuri pentru infrumusetare si mentinerea sanatatii, al caror numitor comun este apa si proprietatile ei benefice.

Baile de aburi

Istoria baii de aburi incepe din perioada Greciei Antice. Asemenea saunei, nu numai ca induce transpiratia si grabeste astfel eliminarea toxinelor, dar este foarte relaxanta, confera totodata energie si actioneaza pozitiv asupra aspectului pielii.

Temperatura optima pentru actiunea eficienta a baii de aburi ar trebui sa se situeze undeva intre 43 grade Celsius si 46 grade Celsius, iar umiditatea sa depaseasca procentul de 100%. Evident ca 'ceata' specifica atmosferei nu poate lipsi, iar pentru asta e nevoie de un generator cu sistem precis de control si de o cabina cu inchidere speciala, pentru ca aburul sa nu se disipeze.

Reglarea temperaturii potrivite este esentiala, pentru ca efectele sa se produca la intensitate maxima. Astfel, baile de aburi pot fi benefice in cazul unor boli: astm bronhic, dureri reumatice, tuse cu expectoratii, insomnie, circulatie sangvina dezechilibrata, tensiune musculara, sensibilitate generala a pielii.

Exista cateva indicatii, atat in cazul bailor de aburi, cat si pentru sauna, a caror respectare inlesneste aparitia rezultatelor scontate:

- nu se efectueaza mai mult de 2-3 sesiuni ale baii de aburi;

- inainte de prima sesiune sunt recomandate dusurile cu apa calduta;

- timpul efectiv pentru fiecare sesiune variaza intre 15 si 20 de minute, in functie de sensibilitatea pielii;

- dupa baia de aburi, nu se expune corpul la variatii bruste de temperatura, pentru ca exista riscul unui soc termic;

- utilizeaza un halat plusat cu care sa iti acoperi corpul dupa incheierea baii de aburi si expune-te unui mediu revigorant;

- utilizata in mod corespunzator, baia de aburi este foarte eficienta pentru inlaturarea stresului si acumularea energiei.

Luxul spa la tine acasa

Daca obisnuiesti sa vizitezi diverse tari din Europa si nu numai, stii ca in serviciile marilor hoteluri sunt incluse si cele pentru relaxare de tip spa, in care se folosesc metode si accesorii de ultima ora.

1. In Maldive, de pilda, se practica Abhayanga, un set complet de masaje corporale, bazat pe indicatiile medicinei Ayurveda.

2. Uita de traditionala masca faciala. In Toscana exista un tratament exfoliant, al carui principal element este acidul salicilic. Rezultatul este atenuarea vizibila a ridurilor si a altor probleme cu care se confrunta pielea ta. Traditionalul namol este de asemenea inlocuit cu trei variante imbunatatite: stimulant - pentru picioare umflate; tonifiant cu uleiuri esentiale - pentru tonifierea corpului; anticelulitic - pentru reducerea tesutului adipos.

3. In Thailanda, barbatii se pot bucura de senzatiile unor tratamente spa, fie pentru corp (masaje cu uleiuri si exfolieri cu ajutorul unor pietre ponce speciale), fie numai pentru maini si picioare (ingrijirea unghiilor, activarea circulatiei).

4. Bora Bora este destinatia ideala pentru relaxare. Paul Gauguin, legendarul pictor post-impresionist si-a 'abandonat' locul natal - Franta - pentru Polinezia, iar dupa o vizita aici oricine poate intelege de ce localnicii si imprejurimile au inspirat multe dintre operele sale. Tratamentele spa utilizeaza multe resurse locale, ingrediente polineziene numite manoi, prelucrate din cocos, si o planta numita Tiare. Pentru barbati exista doua tipuri de tratamente faciale numite Thalgo si Te ua Maohi (tradus 'furtuna tahitiana').

Ce faci, insa, daca nu ai ocazia sa caltoresti si sa te bucuri de toate aceste facilitati? E simplu: cand toata lumea incearca sa scape de traditionala cada, sub pretextul ca dusul suspendat si cabina din sticla, pentru o persoana, sunt la moda, ar fi bine ca tu sa iti achizitionezi cu incredere o astfel de 'antichitate'. Cada a fost si va ramane fara indoiala un loc confortabil, mai cu seama cand vine vorba despre un ritual ca la carte pentru relaxare.

Iata cum functioneaza:

Desi partenera ta ar fi mult mai incantata de asemenea 'ritualuri', daca te pasioneaza 'cultura spa', o poti insoti la baie, pentru un tratament 'domestic' cu substante aromate: umple cada cu apa pana la jumatate si adauga cativa stropi de ulei parfumat, pentru baie. Uleiurile esentiale aromate sunt cele mai potrivite, dar avand in vedere concentratia lor ridicata, trebuie utilizate cu masura. Poti folosi de asemenea amestecuri uscate, formate din materiale parfumate asezate impreuna atat pentru aspect, cat si pentru parfum.

Amestecurile personalizate se creeaza folosind radacini, seminte, petale si tulpini ale plantelor, peste care se adauga agenti cu rol de fixare a aromei. Santalul, trandafirul si rozmarinul sunt cateva dintre cele mai renumite plante cu rol afrodisiac.

Lumanarile sau betisoarele parfumate, impreuna cu spumantele pentru baie, sunt si ele incluse in topul accesoriilor pentru baia relaxanta. Aromoterapia va fi indicata mai ales cand sezonul rece isi va face simtita prezenta - este momentul ideal pentru a experimenta senzatiile induse de uleiurile eterice. Aromele lor de citrice, rasinoase sau mirodenii sunt menite sa inlature stresul si sa detensioneze organismul.

Nu iti supune corpul unor proceduri complexe, daca asta inseamna sa ii incalci limitele de suportabilitate.

Foloseste uleiuri naturale pentru masaje (cocos) si renunta la cele minerale, care sunt bazate pe petrolium, o substanta cu efecte nocive.

Improspateaza mediul in care iti petreci cea mai mare parte a timpului, cu ajutorul plantelor de interior.

Alege lumanari parfumate pe baza de uleiuri vegetale sau ceara de albine, in locul celor din parafina.

Consuma multa apa filtrata.

De-a lungul timpului, metodele pentru ingrijirea corporala s-au diversificat si au format un adevarat trend. Tratamentele spa se numara incontestabil printre ele si ofera rezultate numai daca sunt utilizate in mod corespunzator. Pe langa faptul ca propun si procedeuri concrete, ele presupun in general un stil de viata sanatos. Organizarea eficienta a timpului, a spatiului, stabilirea prioritatilor si acordarea timpului necesar propriei persoane sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.