Yuppy27 Februarie 2006de Vio

Lectura de 3 minute

Poate ca multi se intreaba de ce a deplasat tara noastra o delegatie de aproape 50 de persoane la editia din acest an a Jocurilor Olimpice de la Torino. De asemenea poate ca multi se intreaba daca sportul romanesc, si asa sarac, avea nevoie de o asemenea cheltuiala, in conditiile in care atat sportivii, cat si oficialii sunt constienti ca sansele noastre de a ne intoarce cu o medalie de la sarbatoarea sportului de iarna tind spre 0.

Poate ca multi se intreaba de ce a deplasat tara noastra o delegatie de aproape 50 de persoane la editia din acest an a Jocurilor Olimpice de la Torino. De asemenea poate ca multi se intreaba daca sportul romanesc, si asa sarac, avea nevoie de o asemenea cheltuiala, in conditiile in care atat sportivii, cat si oficialii sunt constienti ca sansele noastre de a ne intoarce cu o medalie de la sarbatoarea sportului de iarna tind spre 0.

Parerile pot fi impartite, insa pentru a avea idee ce inseamna Jocurile Olimpice, trebuie sa ne amintim de marile performante, surprize si recorduri realizate de-a lungul anilor.

Statele Unite ale Americii au reusit sa uimeasca o lume intreaga cand la JO de la Lake Placid in 1980, in plin razboi rece, au reusit sa invinga toate pronosticurile si asteptarile depasind la hochei pe gheata marea echipa a URSS-ului in semifinala cu scorul de 4-3. Finala nici nu a mai contat, iar victoria SUA din ultimul act al competitiei contra Finlandei parca a fost complet uitata, toata lumea amintindu-si dupa atatia ani doar confruntarea cu sovieticii si recunoscandu-i meritele antrenorului Herb Brooks care a orchestrat aceasta performanta avand de condus de pe margine o echipa de neprofesioniti, care activau la echipele Colegiilor din SUA.

Definitia fair-play-ului a fost data la olimpiada de la Berlin din 1936 de catre doi sportivi: unul german si unul american. Lutz Long care reprezenta tara gazda in proba de saritura in lungime i-a oferit sfaturi americanului de culoare Jesse Owens, dupa ce acesta aproape ca ratase calificarea in finala si astfel l-a ajutat sa se incoroneze campion. De altfel Jesse Owens a mai fost premiat la acea olimpiada de inca trei ori cu cea mai stralucitoare medalie chiar in fata lui Adolf Hitler, care in calitate de cancelar al Germaniei a deschis oficial acea editie a Jocurilor Olimpice.

Un episod foarte controversat a avut loc la olimpiada de iarna de la Sapporo 1972, cand presedintele de atunci al Comitetului Olimpic International, Avery Brundage, care era pe cale sa se retraga de la conducere a cerut excluderea a nu mai putin de 40 de schiori pe motiv de "profesionalism". Comitetul Olimpic a hotarat prin vot sa respinga aceasta propunere insa au facut un compromis eliminandu-l pe principalul favorit si campionul mondial en-titre, austriacul Karl Schranz pentru acelasi motiv, dorind ca prin acesta sanctiune sa lanseze un avertisment celorlati sportivi. In acele vremuri nu erau acceptati la Jocurile Olimpice sportivii profesionisti iar Schranz castiga aproximativ 50.000 de dolari pe an din testarea echipamentelor sportive. El a declarat la aflarea deciziei Comitetului ca �Jocurile Olimpice ar trebui sa reprezinte o competitie a talentului, a fortei si a vitezei si nimic mai mult�.

Privind exemplele de mai sus si gandindu-ne ce a insemnat si ce inseamna inca spiritul Jocurilor Olimpice trebuie sa realizam ca sintagma �nu conteaza sa castigi,ci conteaza sa participi� este mai potrivita ca oricand. Faptul ca tara noastra nu are deocamdata niste sportivi in masura sa se lupte pentru pozitiile fruntase in cadrul probelor de la editiile de iarna ale olimpiadei nu ar trebui sa ne faca sa renuntam si sa privim circumspecti deplasarea alor nostri la competitie. Tara noastra trebuie sa fie prezenta la sarbatoare tocmai datorita acestui spirit al Jocurilor Olimpice,al traditiei acestei competitii si mai ales pentru a-i elogia pe toti cei care au facut performanta pana acum si care s-au luptat cu cele mai vitrege conditii pentru a putea sa isi joace sansa si mai ales pentru a face ca performantele lor sa ramana in istorie si sa fie privite de toti sportivii ca model.

Un articol de Dragos ManolescuTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.