Va vine sa credeti ca exista oameni care chiar traiesc in astfel de orase?

1. Manshiyat Naser sau Orasul Gunoaielor (Egipt)

Foto: tadamun sursa Flickr.com

Manshiyat Naser este groapa de gunoi a orasului Cairo. Cu toate acestea, in jurul muntilor de deseuri s-a format o comunitate.

In Manshiyat Naser nu exista apa potabila, sistem de canalizare sau electricitate si fiecare metru patrat este acoperit de gunoi. Printre aceste gunoaie cresc si se nasc copii, iar oamenii si traiesc vietile aproape ca in orice alt oras. Principala lor activitate este, evident reciclarea.

Oamenii care traiesc in Orasul Gunoaielor scormonesc neincetat deseurile in cautarea lucrurilor care pot fi reciclate si vandute. Familiile din Manshiyat Naser au ajus chiar sa se specializeze in anumite tipuri de gunoi, unele colectand sticle de plastic, altele metal si tot asa.

2. Thames Town sau Orasul Abandonat al Tamisei (China)

Retail jobs

Foto: wikipedia.org

Este putin ciudata ca tara cu cei mai multi locuitori are cele mai multe orase fantomana. Potrivit Business Insider, 15% din locuintele din China sunt nelocuite.

Este si cazul Orasului Thames, aflat la 32 de kilometri distanta de Shanghai. Construit dupa si chipul si asemanarea oraselor britanice, cu cabine telefonice si propriul rau Tamisa artficial, Thames Town este un loc aproape parasit.

Orasul a fost inaugurat in 2006 dar, in ciuda promovarii intense, mai nimeni nu s-a mutat aici.

3. Neft Daslari sau Orasul plutitor al lui Stalin (Azerbaijan)

Foto: captura YouTube

Cand rusii au gasit petrol in Marea Caspica, la inceputul anilor 1950, au construit prima platforma petroliera. Cum nu exista inca un precedent, inginerii rusi au ridicat o retea de platforme legate intre ele prin sute de kilometri de drum. Cu timpul, platforma petroliera s-a transformat intr-un adevarat oras plutitor.

Citeste si:
TOP 5 destinații uimitoare de nuntă
TOP 5 destinații uimitoare de...

Cei 5.000 de muncitori care locuiau in Neft Daslari se bucurau de aceleasi conditii ca cei care locuiau pe uscat. Orasul era dotat cu electricitate, apartamente, cinematografe, hoteluri, spital si librarie.

Desi orasul a inceput sa se dezintegreze si peste 75% din populatie a ales sa se mute in alte zone, cei care inca locuiesc aici refuza sa pareseasca Neft Daslari.

4. Najaf sau Orasul Cimitir (Irak)

Foto: Wikimedia.org

Cu 600.000 de locuitori, Najaf este unul din cele mai populate orase din Irak. Cu toate acestea, in comparatie cu vecinul sau, Najaf pare un mic sat. Nu, orasul nu se afla in apropierea unei metropole, ci a celui mai mare cimitir din lume, Wadi al-Salaam.

Intins pe 1485.5 hectare, adica de doua ori marimea parcului Central Park din New York, cimitirul adaposteste peste 5 milioande de suflete. In fiecare ani, mai mult de jumatate de milioane de cadavre sunt inmormantate aici.

Citeste si:
Cum poți să ai parte de o studenție frumoasă într-un oraș liniștit
Cum poți să ai parte de o...

5. Auroville sau Orasul utopic (India)

Foto: Wikipedia.org

Auroville se mai numeste si Orasul Renasterii pentru ca cei care locuiesc aici cred ca din acest loc va porni regenerarea umanitatii. Orasul a fost construit in 1968 de Mirra Alfassa, numita “Mama”, ca un experiment, ca o alternativa la ceea ce are lumea de oferit.

Astfel, in Auroville, ideea de proprietate a fost abolita, iar banii aproape ca nu exista. Cei aproape 2.000 de locuitori traiesc in case pe care si le-au construit singuri, folosesc energia solara si nu au nevoie de un sistem de legi sau de un primar pentru a-si organiza comunitatea si pentru a trai in pace si bunastare. Suna utopic, dar functioneaza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.