Pe 28 ianuarie 1986 NASA trecea prin cel mai cumplit dezastru din istoria agentiei spatiale. La doar 73 de secunde de la lansare, naveta Challenger s-a dezintegrat in aer in fata a milioane de oameni care urmareau evenimentul cu sufletul la gura. Au trecut de atunci mai bine de trei decenii, iar un utilizator a publicat imagini in premiera cu acel moment istoric.

Dezastrul navetei Challenger a fost evenimentul care a definit activitatea NASA pe viitor, primul mare esec, cu consecinte dramatice, al unei misiuni spatiale. In urma dezastrului, toti cei 7 membri ai echipajului si-au pierdut viata.

Dezintegrarea navetei s-a produs din cauza unui inel de cauciuc care lega racheta propulsoare de naveta a cedat la lansare. Gazele presurizate emise de motorul racherei au ajuns in exterior si au intrat in contact cu rezervorul de combustibil facand ca, din cauza fortelor aerodinamice, naveta sa se dezintegreze in aer.

Vezi mai multe imagini in GALERIA FOTO

De vina, a aratat ancheta ulterioare, ar fi fost si vremea extrem de rece, la limita pentru aprobarea lansarii. Numai ca, amanata deja de mai multe ori din diferite momente, misiunea a primit, in cele din urma, unda verde.

Tot potrivit anchetatorilor, desi nu se stie exact momentul mortii echipajului, se crede ca acestia au supravietuit dezintegrarii navetei, cabina lor ramand intact. Din moment ce aceasta nu avea un sistem de evacuare a astronautilot, este foarte posibil ca cei 7 membri sa mai fi trait cate minute si sa isi fi pierdut viata in clipa impactului cabinei cu apele Oceanului Atlantic. Cabina s-a prabusit cu peste 300 km/h.

La mai bine de 30 de ani de la dezastru, utilizatorul Reddit AmericanMustache a publicat o colectie de imagine realizate de un coleg al bunicului sau in timpul decolarii si exploziei navetei Challenger. Potrivit acestuia, pretioasele imagini au fost gasite printre lucrurile vechi ale bunicului care, se pare, a fost unul din oamenii care se ocupau de instalatia electrica a turnului de lansare si a asistat la fiecare lansare NASA. AmericanMustache a scanat imaginile si le-a facut publice oferind lumii o noua sursa de documentare a accidentului care a ramas in istoria NASA.

Mai multe imagini puteti vedea in GALERIA FOTO

Sursa foto: Reddit


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.