Te-ai gandit vreodata cum ar fi daca te-ai putea imbarca intr-un avion prin simpla trecere prin fata unui senzor, fara control de pasaport? Sau cum ar fi sa treci prin vama la fel de usor "ca si gasca prin apa" datorita aceluiasi sistem?

Ei bine, toate aceste scenarii science-fiction pot deveni realitate acum si la noi in tara. EMGS, una dintre companiile romanesti care se ocupa si cu solutii de securitate, a facut o demonstratie cu noul sistem de acces pe baza de scanare a irisului, IrisAccess 4000, conceput de un grup de cercetatori britanici si produs efectiv de compania LG Electronics.

Cum functioneaza acest sistem? Foarte simplu: treci prin fata unui dispozitiv specializat care iti scaneaza irisurile ambilor ochi pentru a te autentifica si nu trebuie sa spui „Sesam, deschide-te!”, ci pur si simplu sa astepti doua secunde pentru a se deschide usa de acces sau a executa o alta comanda.

Dar de ce tocmai irisul? Pentru ca morfologia acestuia este aleatoare, adica este singura componenta a corpului uman care se dezvolta unic, fiind sanse aproape imposibile ca doua irisuri sa fie identice. Altfel spus, ne nastem cu doua irisuri pe care le vom pastra pana la sfarsit, fara ca acestea sa se schimbe vreodata, fapt ce face din aceste organe niste adevarate amprente unice.

Elementele cheie ale sistemului IrisAccess 4000 sunt camerele care asigura scanarea multispectrala a ambilor irisi si realizarea unei imagini centrate a irisului persoanei care este verificata... www.pcworld.ro

Sursa: PC World


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.