Yuppy 7 Aprilie 2017 15:07
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, sarbatorita pe data de 7 aprilie, Amethyst Radiotherapy, liderul pan-european specializat in radioterapie oncologica, se alatura campaniei globale de lupta impotriva depresiei, dorind sa informeze asupra incidentei acestei boli in randul pacientilor oncologici si asupra optiunilor de tratament disponibile.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de depresie, reprezentand 4,4% din populatia globului. In Romania, incidenta acestei boli este de circa 5%, cu peste 900.000 de cazuri diagnosticate anual.

Depresia este o tulburare comuna in randul pacientilor diagnosticati cu cancer

Depresia este de 2 - 3 ori mai frecventa in cazul pacientilor diagnosticati cu aceasta boala decat la populatia generala. Conform statisticilor, cel putin 1 pacient din 4 este atins de aceasta afectiune in timpul tratamentului pentru cancer.

Problematica psihologica a pacientului oncologic este determinata de numerosi factori, de la socul diagnosticului, procesul intelegerii partii medicale, teama de moarte, procesul interior transformator in care multe din valorile anterioare si credinte se schimba, pana la traumele emotionale nerezolvate care au generat aparitia bolii si anxietatea, care afecteaza sistemul neuro-endocrin al organismului, avand ca rezultat cresterea hormonilor de stres si scaderea imunitatii. Totodata, boala genereaza efecte psihologice negative si in randul familiei sau apartinatorilor pacientului, precum distres, riscul pierderii membrului familiei, relationare deficitara prin comunicare, compatimire, neintelegerea si neinsusirea rolului de suport de care bolnavul are nevoie in perioada de recuperare.

“In cazul bolnavului oncologic, factorul psihologic face diferenta dintre abandonarea luptei sau mentinerea si castigarea ei. De aceea, suportul psihologic de specialitate este indicat inca de la comunicarea diagnosticului. Cu aceasta ocazie, vrem sa reamintim pacientilor care lupta cu aceasta boala ca nu sunt singuri si ca aceasta provocare poate fi una temporara, daca apeleaza din timp la suport psihologic. In cadrul centrelor Amethyst din Bucuresti si Cluj, 95% dintre pacienti aleg sa acceseze terapiile psihologice de suport individual si de grup, iar acestea sunt resimtite ca fiind eficiente intr-o proportie covarsitoare de catre pacienti si familiile acestora. Pacientele reusesc sa verbalizeze mai deschis si nuantat trairile, in timp ce pacientii barbati sunt mai retinuti in a-si descrie emotiile, sentimentele si traumele.” a declarat Adina Moraru, psiholog clinician-Psihoterapeut in cadrul Amethyst.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Potrivit unui comunicat remis 9am, activitatea terapeutica in cadrul grupurilor de suport pentru pacienti si familiile lor ofera acestora numeroase beneficii, de la sfaturi si informatii de la persoane care au trecut prin situatii asemanatoare, reducerea stresului, depresiei si anxietatii, dezvoltarea unei viziuni mai clare despre pasii de urmat, compararea unor informatii despre resurse, cum ar fi doctori, clinici, tipuri de tratamente si optiuni alternative, pana la invatarea autohipnozei pentru gestionarea durerii, psiho-terapia prin relaxare, imagerie si hipnoza ericksoniana, acces la informatii utile si materiale educationale de ultima ora, atat la nivel national, cat si international, dar si oportunati de a-ti folosi cunoasterea, intelepciunea si experienta pentru a ajuta si alte persoane - toate acestea conducand la cresterea calitatii vietii pacientului.

Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

Citeste si: Administratia Prezidentiala marcheaza Ziua Mondiala a Sanatatii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.