Memoria este procesul prin care reproducem informatii pe care le-am invatat sau trait anterior.

Memoria este procesul prin care reproducem informatii pe care le-am invatat sau trait anterior. La procesul memoriei participa mai multe componente ale creierului, de aceea este un proces foarte complex, al carui mecanism nu a fost pe deplin elucidat. Oamenii de stiinta clasifica memoria in memorie de scurta durata, de exemplu memorarea unui numar de telefon pana la formarea lui, si memorie de lunga durata, care contine amintiri, experiente, etc.

Memoria este un proces psihic, dar asemenea oricarui lucru care se petrece in creierul nostru, are o componenta organica, adica este bazata pe conexiunile dintre celulele nervoase (neuroni), care realizeaza adevarate retele neuronale ce comunica intre ele cu ajutorul unor substante numite neurotransmitatori.

De aceea este important sa-i asiguram creierului substantele de care acesta are nevoie in procesul memoriei, sa-l hranim cu alte cuvinte.

1. Oxigenul este foarte important pentru metabolismul neuronilor si pentru producerea de neurotransmitatori. Sectia de Psihologie a Universitatii Northumbria din Marea Britanie a efectuat un studiu care a demonstrat imbunatatirea cosiderabila a memoriei de scurta durata in prezenta unui nivel crescut de oxigen iar pentru cazuri grave de pierdere a memoriei exista posibilitatea unei terapii cu oxigen hiperbar (cu presiune crescuta). Asigurati-va asadar ca va desfasurati activitatea intr-un spatiu aerisit, bine oxigenat, evitati zonele poluate, faceti plimbari in locuri deschise cu aer curat.

2. Glucoza este singurul “aliment” pe care neuronii il consuma si exista studii care atesta rolul glucozei in memoria de lunga durata. Este important sa exista un nivel optim al glucozei in sange. Ideea ca un nivel ridicat al glucozei inseamna o memorie mai buna este falsa, o glicemie constant peste limita normala poate exprima un diabet zaharat. De aceea este important sa ne masuram glicemia macar odata pe an.

3. Fierul. Se stie ca fierul este un mineral foarte important pentru o memorie buna. El are un rol deosebit pentru ca ajuta la transportu oxigenului la nivelul celulelor, iar neuronul este foarte sensibil la fluctuatiile nivelului de oxigen. Carenta de fier se asociaza cu probleme de memorie si de invatare nu doar in cazul unei anemii (lipsa severa de fier) ci si a carentelor moderate. Femeile sunt oarecum predispuse unor carente datorita sangerarilor menstruale cu care se pierde fier. Pentru a preveni lipsa fierului consumati legume verzi ca spanacul, radacinoase, fasole, nuci, produse cerealiere fortifiate, dar si carne de pui.

4. Potasiul faciliteaza absorbtia lecitinelor, substante deosebit de importante in procesele psihice. Surse de potasiu sunt: pestele, carnea de pui, fructe precum bananele, caisele, prunele uscate si legume ca rosii, cartofi.

5. Vitaminele intervin in producerea de neurotransmitatori iar unele dintre ele sunt antioxidanti avand rol de protectie celulara. O memorie buna presupune un aport optim de vitamine pe care le puteti lua din legumele verzi, fructe, cereale.

Memoria trebuie sustinuta si prin alte procese pshihice:

6. Atentia. Ca sa-ti amintesti ceva, trebuie sa fi invatat acel lucru, iar pentru a invata e nevoie de atentie. Se crede ca e nevoie de 8 secunde de concentrare asupra unei informatii pentru a fi procesata si integrata in centrul memoriei.

7. Exercitii de memorie. Asa cum exercitiile fizice va mentin corpul in forma, la fel si memoria trebuie “antrenata” pentru a obtine performantele pe care vi le doriti. Organizati-va informatia, faceti conexiuni, repetati, concentrati-va pe intelegerea ideii de baza decat pe memorizarea detaliilor.

8. Evitarea stresului. O minte clara, relaxata este mult mai eficace cand vine vorba de memorie. Faceti plimbari dese, mentineti o atitudine pozitiva, adoptati un stil de viata mai putin stresant. Meditatia poate ajuta diminuand stresul si imbunatatind remarcabil memoria dumneavostra.

9. Somnul influenteza mai mult decat ati putea crede activitatea psihica. Nu odihneste doar fizic ci si psihic, ne ascute memoria si consolideaza amintirile. Opt ore de somn, fara tulburari, imbunatatesc memoria si functiile acesteia, lucru demosntrat de studii relevante efectuate in Germania si USA.

10. Motivatia. Un feedback mental pozitiv aduce rezultate uimitoare. Spune-ti ca poti sa inveti si ca trebuie sa-ti reamintesti si vei putea invata si-ti vei aminti.

Din pacate, inca nu exista chip-ul care implantat in creierele noastre sa ne scuteasca de probleme de memorie. Totusi, respectand niste reguli simple si cu putin exercitiu, am putea imbunatatii ceea ce detinem deja, iar data viitoare cand nu-ti vei gasi cheile de la masina, ti-ai putea aminti mai usor ca le-ai lasat pe frigider.

Articol de Ciprian Chitu
Sursa: healthy.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.