Un studiu finlandez arata ca "binge drinking", comportament care consta in bautul pana la starea de ebrietate, tripleaza riscul de dementa.

Un studiu finlandez arata ca "binge drinking", comportament care consta in bautul pana la starea de ebrietate, tripleaza riscul de dementa. "Consumarea unei importante cantitati de alcool cel putin o data pe luna tripleaza riscurile de dezvoltare a unei forme de dementa, chiar daca o persoana este cumpatata in restul timpului", a indicat neurologul Juha Rinne, coautor la studiu.

"In cazul celor care merg pana la pierderea cunostintei, de cel putin doua ori pe an, riscul creste de 10 ori", a adaugat el, precizand ca "Nu conteaza in sine cantitatea de alcool, ci modul in care se bea".

Cercetatorii de la Universitatea Turku au izolat mai multi factori asociati in mod traditional cu un risc sporit de dementa: varsta, sexul si calificarea, femeile si persoanele cu studii elementare fiind cele mai expuse.

Betia tripleaza riscul de dementaStudiul a fost realizat pe un grup de persoane cu varste de 65 de ani sau peste, insa concluziile ar fi aproape aceleasi cu subiecti mai tineri deoarece obisnuitele de consum nu variaza foarte mult in functie de varsta, asigura autorii.

Rezultatele arata ca "alcoolul are efecte toxice asupra neuronilor si un consum excesiv ar putea fi un factor de risc independent in disfunctionalitatile cognitive, inclusiv in dementele non alcoolice precum dementele vasculare sau maladia Alzheimer", potrivit lui Rinne. Intre 1975-1981 si 1999-2001, 554 de barbati si femei au raspuns prin telefon la un chestionar legat de modul lor de viata (situatie familiala, medicala si profesionala) si mai specific in privinta consumului de alcool.

Legatura dintre excesele bahice si dementa fusese stabilita deja, insa majoritatea studiilor vizau perioade scurte (pana la sase ani) si nu luau in calcul diferitele comportamente alcoolice, subliniaza autorii, in studiul publicat in numarul din noiembrie al jurnalului "Epidemiology"

Sursa: postamedicala.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.