Yuppy21 Decembrie 2009de Vio

Lectura de 3 minute

Da, Avatar este filmul care schimba totul. In primul rand, ofera o experienta vizuala fantastica. Este cunoscut faptul ca James Cameron a stat zece ani cu scenariul in brate, asteptand o tehnologie capabila sa produca acest film, cu tot CGI-ul din spatele lui, cu toate elementele grafice care nu prea se pot compara cu ce a existat pana acum.

Da, Avatar este filmul care schimba totul. In primul rand, ofera o experienta vizuala fantastica. Este cunoscut faptul ca James Cameron a stat zece ani cu scenariul in brate, asteptand o tehnologie capabila sa produca acest film, cu tot CGI-ul din spatele lui, cu toate elementele grafice care nu prea se pot compara cu ce a existat pana acum.

Avatar indrazneste sa le dea o palma grea celorlalti producatori, obligandu-i practic, atunci cand abordeaza asemenea teme, sa vina cu o calitate similara. Si este greu sa faci asta, numai daca ne raportam la bugete. Filmul lui Cameron devine cel mai scump din istorie, depasind si "Cleopatra", cu un buget de productie de 250 milioane de $ si un buget de marketing de inca aproximativ 300 de milioane $. Aproape jumatate din banii destinati producerii propriu-zise a filmului s-au dus in postprocesare. S-a ajuns la o grafica atat de complexa incat IMAX-urile au avut reale probleme la redarea 3D. DRM-urile si celelalte protocoale au solicitat atat de mult computerele responsabile cu proiectia, incat unii oameni au ramas cu ochelarii pe nas, in fata unui ecran negru...

Citeste si:
"Avengers: Endgame" a detronat "Avatar": A devenit filmul cu cele...
"Avengers: Endgame" a...

Putem compara Avatar cu Jurassic Park. Saltul spectaculos este cam acelasi. Jurassic Park a venit cu un CGI iesit din comun, care i-a lasat fara cuvinte pe toti, critici, producatori sau cinefili de rand. Lumea de pe Pandora face la fel in actualul context tehnologic, in care, trebuie sa recunoastem, se produc adevarate minuni. Comparati Godzilla facut de asiatici cu Godzilla in care a jucat Matthew Broderick acum cativa ani buni si raportati ambele filme la prezentul de atunci si la prezentul de acum. Ne adaptam incredibil si evoluam la fel in ceea ce priveste grafica.

Stiam de Avatar, cunosteam ideea in linii mari, multi vazusera trailer-ul oficial sau acel sequel menit sa deschida apetitul lumii intregi, dar nu poti percepe grandoarea decat daca mergi in sala. Nu te poti lua dupa vorbele altora, dupa promovarea intensa (care, trebuie sa recunoastem, nu a fost chiar eficienta, in ciuda sumei astronomice), dupa trailer sau sequel. Ajuns in fata ecranului de proiectie, esti transpus intr-o alta lume si trei ore te bucuri in fiecare secunda. Un cadru este atat de bogat in detalii, incat nu stii exact incotro sa privesti mai intai. Serios, oamenii astia raspunzatori cu grafica au fost niste nebuni. Au acordat o asemenea atentie cockpit-urilor, peisajelor uriase de pe Pandora, navelor si robotilor, incat simti ca o iei razna uneori. Implementarea luminilor in padure, noaptea, este extraordinara!

Este pentru prima oara cand un caracter (Na'vi), jumatate real, jumatate randat, arata atat de natural, de la textura pielii si pana la miscarile lui in film. Avatar are si greseli, nu neaparat erori de montaj ci mai degraba de focalizare in 3D, aspect care oboseste spectatorul. E greu sa stai cu ochii si in fata ta sa se succeada cadre in 2D, 3D, 2D, 3D. Per ansamblu, trebuie sa suporti "chinul" pentru ca spectacolul vizual oferit te va face sa te desprinzi de lumea in cadre traiesti. Te va face sa iti doresti sa mai vezi filmul inca o data. Si inca o data. Si inca o data...

Universul Avatar a fost completat si de jocuri excelente pentru PC, console sau iPhone/iPod. Recomandam intai filmul si apoi jocurile.

Citeste si:
Zece SECRETE ale celor mai indragite filme ale tuturor timpurilor
Zece SECRETE ale celor mai...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.