Moda japoneza a facut intotdeauna abstractie de la normele stabilite de designerii internationali. Harajuku este acum expresia originalitatii acesteia.

Multora dintre noi le este deja familiar stilul numit Emo, care a socat o lume intreaga prin extravaganta. Putini stiu insa ca in inima orasului Tokyo s-a dezvoltat un trend vestimentar asemanator, dar cu mai multa personalitate - Harajuku.

Moda japoneza a facut intotdeauna abstractie de la normele stabilite de designerii internationali, iar tinerii din anumite zone ale Japoniei chiar au inspirat designerii asiatici, care de cele mai multe ori au preluat anumite stiluri, in loc sa le inventeze.

Nascut in inima Japoniei, Harajuku este un trend cu totul special care si-a insusit denumirea de la o zona comerciala foarte "colorata" a orasului Tokyo, aflata intre Shinjuku si Shibuya. Desigur, stilul vestimentar si atitudinea locuitorilor de aici este specifica si cat se poate de excentrica. Reprezentantii trend-ului respecta intotdeauna cateva reguli de baza: sunt foarte creativi, incearca sa impresioneze, amesteca si asociaza, arata haios, nu se afiseaza niciodata cu tinute care promoveaza brand-uri, asorteaza o gama larga de culori cu elemente contrastante si se machiaza strident, cu accent predominant negru.

Harajuku a devenit din ce in ce mai popular in Japonia, unde este promovat si prin intermediul unor publicatii de gen (Kera, Tune, Gothic & Lolita Bible, Fruits), dar si peste granite. De exemplu, stilul cantaretei Gwen Stefani este adesea comparat cu Harajuku.

Presa britanica a denumit adolescentele care promoveaza acest trend "Harajuku Girls". Stilul lor este atat de complex, incat pare imposibil de definit. Desi asocierea unor elemente vestimentare in Harajuku pare sa nu se supuna niciunei reguli, armonizarea hainelor, accesoriilor si coafurilor este totusi esentiala. Culoarea parului, variatia lentilelor de contact, atitudinea, grupurile cu care se identifica pasionatii Harajuku trebuie sa se sincronizeze perfect pentru a alcatui standardele modei japoneze.

Acest stil este cu atat mai surprinzator cu cat despre cultura asitica se stie ca este una dintre cele mai organizate si respectate culturi din lume. Totusi, Harajuku poate fi interpretat fie ca protest fata de aceasta strictete, fie pur si simplu ca expresie a cunoscutei industrii hentai, manga sau anime, foarte populare in Japonia.

Citeste si:
Cea mai nouă colecție de pantofi ce aduce culorile în centrul atenției
Cea mai nouă colecție de...

Harajuku include la randul sau mai multe stiluri extreme si suprarealiste, intre care:

1. Gothic Lolita

Caracterizat de piese vestimentare gotice, predominant negre sau in combinatii de nonculori si culori neutre. Se remarca prin accente ale stilului victorian si este un trend destul de pretentios, mai ales din punct de vedere financiar, deoarece acest gen de design complex este foarte greu de procurat. Pentru a vedea poza, click aici.

2. Harajuku Cosplay

Este preferatul celor care se imbraca asemenea idolilor lor, fie ei din lumea muzicii, a benzilor desenate, a filmelor sau a jocurilor video. De exemplu, jocul "Final Fantasy" este un model de referinta. Tinerii pasionati de acest stil reproduc practic tinutele, coafura si machiajul celebrelor personaje. Pentru a vedea poza, click aici.

3. Harajuku Ganguro

Citeste si:
Care sunt cele mai bune accesorii și echipamente complementare...
Care sunt cele mai bune...

Desi a aparut in anii '90, s-a dezvoltat la inceputul acestui mileniu in districtele Shibuya si Ikebukuro si ramane preferatul fetelor din Japonia. Genele false, machiajul strident, painting-ul facial, fustele mini si accesoriile multicolore si pantofii cu talpi inalte de tip platforma caracterizeaza acest trend. Pentru a vedea poza, click aici.

4. Harajuku Wamono

O combinatie interesanta de elemente ale vestimentatiei traditionale japoneze cu cele ale stilului western american. Pentru a vedea poza, click aici.

5. Harajuku Decora

Este mai mult un stil specific fetelor, care se evidentiaza prin haine in culori aprinse: roz, galben, verde, albastru. Parul vopsit si prins cu o multitudine de agrafe este un element esential, asa cum sunt si ciorapii inalti pana la genunchi, cu dungi sau alte modele colorate. Alte accesorii precum bratari, cercei si esarfe colorate sunt de asemenea importante pentru definirea stilului si mult mai usor de procurat. Pentru a vedea poza, click aici.

Citeste si:
Stil ecvestru la Karpatia Horse Show: clasic chic! Ce premii poti...
Stil ecvestru la Karpatia...

6. Harajuku Cyberfashion

Cyber-fashion este poate cel mai creativ dintre stilurile Harajuku, combinand industria tehnologica si arta gotica. Predomina nuantele puternice ale culorilor parului, obiectele metalice, lentilele de contact intr-o varietate de modele si culori, make-up pronuntat si piercing-urile faciale. Pentru a vedea poza, click aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.