In lumea modei se poarta... doliul. Yves Saint Laurent a murit duminica, la varsta de 71 de ani.

In lumea modei se poarta... doliul. Creatorul de moda francez Yves Saint Laurent a murit duminica, 1 iunie, la varsta de 71 de ani.

Yves Henri Donat Dave Mathieu-Saint-Laurent s-a nascut la 1 august 1936 si este considerat unul dintre cei mai importanti designeri ai secolului al 20-lea.

Un mogul al modei internationale, Yves Saint Laurent a revolutionat tinutele feminine, remarcandu-se rapid in randul clientelei creme de la creme, unde regasim nume celebre precum Grace de Monaco si Catherine Deneuve.

Alaturi de Dior si Chanel, Laurent a transformat Parisul intr-o capitala mondiala a modei, reusind prin colectiile sale pret-a-porter sa apropie luxul de publicul larg. Desi s-a retras din industrie in anul 2002, dezamagit fiind de evolutia modei si afectat de datoriile care planau asupra afacerilor sale, marca YSL a ramas la fel de puternica si apreciata pretutindeni.

Designerul s-a remarcat odata ce a reusit sa faca din pantalon o notiune cotidiana si din smoching o optiune eleganta pentru femei - piesa care a revolutionat lumea modei in anul 1966. A popularizat jachetele safari, cizmele foarte inalte si bluzele transparente, pe care le-a transformat in elemente acceptabile ale nuditatii in inalta societate.

El a fost, de asemenea, primul designer care a folosit manechine mulatre intr-o defilare de moda.

Nascut in Algeria pe vremea cand aceasta inca era colonie franceza, Yves Saint Laurent a avut un talent precoce. La varsta de 18 ani designerul a castigat un concurs de creatie vestimentara pentru rochii, facandu-se astfel remarcat de Christian Dior. Dupa moartea acestuia Saint Laurent i-a luat locul si a reprezentat prin colectiile sale emanciparea femeilor in societate.

Yves Saint Laurent a debutat propriu-zis pe scena modei la varsta de 21 de ani, a creat haine, accesorii si parfumuri, construind treptat primul imperiu care a fost listat la bursa, in anul 1989. In 1983 a devenit primul designer onorat pentru realizarile de o viata de Muzeul de Arta Metropolitan. Mai tarziu, in semn de recunoastere a meritelor sale, in 2001 a primit titlul de Comandor al Legiunii de Onoare, iar in 2007 a fost ridicat la rangul de Mare Ofiter al Legiunii de Onoare.

Citeste si:
Adidas Ozweego - adidași la modă care vor fi un hit în această vară
Adidas Ozweego - adidași la...

Laurent a avut probleme grave de sanatate inca de la sfarsitul anilor ‘80, perioada in care s-a izolat, pastrand legatura cu un numar restrans de prieteni. Apropiatii au declarat ca designerul suferea de o depresie grava, amplificata de dependenta de alcool. In 2007 a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier. Cauza mortii sale nu a fost dezvaluita public.

"Mi-am gasit stilul cu ajutorul femeilor", spunea la un moment dat Yves Saint Laurent. "De acolo vine forta si vitalitatea stilului, pentru ca desenez pe trupul unei femei".

Aici puteti vedea ultima colectie de haine pentru barbati a regretatului designer francez.

Articol de Alina Boicu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.