Asemenea tatuajelor, piercing-ul exista din vremuri stravechi.

Asemenea tatuajelor, piercing-ul exista din vremuri stravechi. Cu multe secole in urma au fost descoperite corpuri mumificate care prezentau urme de piercing, cea mai practicata forma fiind cea a insertiilor metalice in urechi.

Geneza si Exodul cuprind cateva pasaje care fac referire la cercei, fie sub forma de daruri cu anumite semnificatii, fie ca simbol al sclaviei. Piercing-ul nazal s-a dezvoltat in India incepand cu secolul al XVI-lea. Decorarea nasului cu o bijuterie fina este considerata foarte atractiva. Leonardo da Vinci era de parere ca nasul desavarseste trasaturile fetei, fiind cea mai bine definita portiunea a acesteia.

Desi piercing-ul a existat tot timpul pana in secolul nostru, in Statele Unite, perioada 1920 - 1960 a fost una de diminuare a trend-ului. Desi infrumusetarea corpului cu bijuterii aplicate era preferata de americance, piercing-ul s-a limitat la adeptii stilului punk sau hippie. In 1970, moda a luat amploare in randul homosexualilor din diverse motive, iar in 1980 se 'impunea' deja ca barbatii cu respect de sine sa poarte cercei intr-una dintre urechi. Insa in afara de manifestarea piercing-ului ca hobby, ritualurile cu semnificatii specifice s-au mentinut intotdeauna, chiar daca in forma restransa: femeile din India, de exemplu, practicau de secole asa-numitul nostril piercing.

De la introducerea cerceilor in urechi sau in nas, fenomenul a luat amploare, astfel incat alaturi sau in combinatie cu body art-ul, a devenit aproape un cult. De la a opta pentru piercing prin prisma anumitor simboluri pe care le poate reprezenta, pana la a imprima note stilish propriului look, acest tip de manifestare a artei continua sa ramana o modalitate importanta de comunicare.

Metodele de efectuare a piercing-ului s-au modificat si au evoluat asemenea materialelor utilizate. Daca in trecut se foloseau obiecte ascutite pentru a perfora pur si simplu pielea inainte de introducerea cercelului, metodele contemporane sunt mult mai bine organizate si eficiente. Ustensilele si bijuteriile sunt sterilizate, se folosesc cercei din anumite materiale, schimbate in mai multe etape, exista o perioada 'post-operatorie' in care se ofera indicatii pentru protejarea ranilor deschise si intretinerea zonei cu piercing, iar cabinetele specializate apar din ce in ce mai frecvent.

Cu toate acestea, inainte de a lua o decizie radicala pentru a interveni asupra propriului corp, trebuie sa tii seama de riscurile la care te expui.

Spre deosebire de tatuaje care de cele mai multe ori sunt permanente, piercing-ul aduce cu sine avantajul de a putea fi schimbat sau eliminat cu usurinta. Daca s-a demodat, daca nu te mai reprezinta, cercelul din nas, din buric sau de oriunde, poate deveni o simpla amintire.

Alegerea salonului

Daca te-ai hotarat in favoarea piercing-ului, trebuie sa mergi la un salon profesionist. Sanatatea ta este foarte importanta, iar saloanele improvizate sau prietenii binevoitori care se ofera sa te ajute gratis, nu pot lua toate masurile necesare pentru a preveni infectarea zonei. De asemenea, partea corpului pe care o alegi pentru piercing este foarte importanta. Gandeste-te in primul rand la faptul ca vei introduce in piele un corp strain, pe care organismul tau ar putea sa nu il accepte.

Viziteaza salonul specializat, consulta-te cu profesionistii, observa conditiile in care se efectueaza 'lucrarea' precum si daca aparatele respecta normele optime de utilizare: acele trebuie sa fie sterile, persoana care iti face piercing-ul trebuie sa poarte manusi s.a. Hepatita B, C sau virusul HIV sunt amenintari reale odata ce sangele tau intra in contact cu diverse obiecte.

Materiale

Exista mai multe etape in functie de care se folosesc cercei din materiale diferite. E preferabil sa optezi pentru bijuterii din aur de minimum 18 k ori pentru cele din otel inoxidabil chirurgical sau din titaniu. Dupa ce rana este complet vindecata poti testa cercei din alte materiale, in functie de modul in care reactioneaza pielea ta.

Timp de vindecare

Variaza cam intre 4 saptamani si cateva luni (chiar un an), in functie de zona unde a fost realizat piercing-ul si de tipul pielii. In aceasta perioada bijuteria nu trebuie indepartata, asa cum nu este cazul sa grabesti in vreun fel procesul vindecarii. Daca la inceput pielea ta va fi rosie si umflata in zona respectiva, nu trebuie sa te ingrijorezi. Mergi insa la control medical daca acest aspect se mentine si se inrautateste!

Intrebare arzatoare: doare?

Inca sunt putine saloane unde se realizeaza anestezii locale, asa ca sunt sanse destul de mari sa te doara. Vestea buna e ca in conditii normale, operatiunea nu poate dura mai mult de cateva zeci de secunde. Acolo unde exista aparatura de ultima generatie, cum ar fi pistoale sau ace speciale, operatiunea nu ar trebui sa dea mari batai de cap.

Masuri de igiena

Dupa ce a fost realizat piercing-ul, e nevoie sa cureti zilnic zona expusa, pentru prevenirea infectiei. Specialistul care l-a realizat iti va recomanda o solutie de curatare si te va sfatui in legatura cu modul in care trebuie sa intretii zona. Nu folosi dezinfectante pe baza de alcool, pentru ca pot usca pielea, favorizand aparitia complicatiilor. Potrivit credintei populare, spirtul este solutia miraculoasa pentru tratarea oricarei infectii, dar acest remediu nu functioneaza decat ca exceptie si e mai bine sa nu risti. De asemenea, daca faci sport, trebuie sa cureti zona imediat dupa antrenament.

Indicatii

- Nu iti face piercing daca ai anumite probleme de sanatate. Slabirea sistemului imunitar poate favoriza infectiile.

- Pentru o vindecare cat mai rapida, incearca sa adopti un regim de viata sanatos: somn regulat, alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine, consum de lichide.

- Nu atinge zona cu piercing in perioada vindecarii, evita contactele frecvente cu pielea altcuiva si nu te expune unor substante iritante.

- Indepartarea bijuteriei este relativ simpla, cu conditia sa nu o extragi brusc sau sa o schimbi prea des, astfel incat zona sa se irite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.