Cercetatori din mai multe tari au creat primul robot-surogat care poate fi controlat de la mare distanta, folosind imagini prin rezonanta magnetica ale creierului.

Cercetatorii care lucreaza la proiectul "Virtual Embodiment and Robot Re-Embodiment Project" (VERE) au realizat un experiment revolutionar. Un student din Israel, Tirosh Shapira, a fost in stare sa controleze un corp robotic aflat la mii de kilometri indepartare, in Franta, scrie 9am.ro.

Creierul tanarului a fost scanat cu ajutorul aparatului de rezonanta magnetica (RMN), procedeu prin care se traseaza circulatia sangelui in diferite zone ale creierului. Imaginile obtinute prin rezonanta magnetica au fost folosite pentru a controla un robot aflat la Institutul Bazier din Franta.

Cercetatorii l-au rugat pe Shapira sa se gandeasca la anumite miscari, iar calculatorul a invatat sa-i identifice intentiile. Cand Shapira se gandea sa ridice o mana, atunci robotul ridica o mana. Pentru a completa experimentul, robotul respectiv avea montata o camera video, iar studentul israelian putea sa vada in fata lui pe un ecran tot ce "vedea" robotul.

Citeste continuarea pe 9am.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.