Castel in nisip am construit cu toti. Dar castele PE nisip a construit cineva? Da,da, ati citit bine, pe nisip. Pe un graunte de nisip ca sa fim corecti. A facut-o Vik Muniz si arata incredibil.

Vik Muniz este cunoscut pentru sculpturile sale gigantice si pentru instalatiile imense construite din mii de obiecte individuale. De curand, Muniz a schimbat macroscopicul cu microscopicul si, impreuna cu Marcelo Coelho, un cercetator de la Massachusetts Institute of Technology, s-a apucat sa graveze castele pe graunte individuale de nisip.

Procesul nu a fost deloc simplu si a presupus un studiu lung de patru ani, timp in care cei doi au testat numeroase metode, de la cele antice, la cele de ultima generatie. Initial, Muniz a creat desenele cu ajutorul unui instrument optic de suprapunere a imaginilor, inventat la inceputul secolului 19 si denumit camera lucida. Asemenea unei duble expuneri in fotografie, acesta proiecteaza reflexia unei imagini deasupra unei foi de hartie, unde i se poate trasa ulterior conturul.

Desenele erau trimise apoi lui Coelho care le transpunea pe granule individuale de nisip cu ajutorul unui instrument cu Fascicule Focalizate de Ioni (FIB). Gravurile cu dimensiuni de ordinul nanometrilor au fost scanate, astfel incat sa poata fi imprimate, in final, la dimensiuni de peste un metru.

Castele pe graunte de nisip ale celor doi sunt expuse la Muzeul de Arta din Tel Aviv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.