'Cine crede in telekinezie, sa imi ridice mana', glumea la un moment dat scriitorul american Kurt Vonnegut. Artista Lisa Park pare sa fi luat invitatia in serios. Numai ca in loc de maini, Lisa manipuleaza apa cu puterea mintii.

„Cine crede in telekinezie, sa imi ridice mana”, glumea la un moment dat scriitorul american Kurt Vonnegut. Artista Lisa Park pare sa fi luat invitatia in serios. Numai ca in loc de maini, Lisa manipuleaza apa cu puterea mintii.

Asa a aparut proiectul Eunoia, care in limba greaca inseamna „ganduri frumoase”, un proiect statment deapre puterea mintii, despre potentialul uman intins peste limite.

Cu un set de casti cu senzori electroencefalografi asezat pe cap, Park mediteaza inconjurata de cinci vase umplute pe jumatate cu apa. Fiecarui vas ii este asociata o stare: furie, bucurie, tristete, ura si dorinta. Pe masura ce mediteaza, artista isi concentreaza gandurile asupa apei din farfurii, facand-o sa vibreze. Este adevarat ca apa din vase se misca pentru ca sub fiecare este montat un difuzor de 15”, insa miscarea nu este influentata de un alt factor extern ci doar de gandurile artistei.

Cum reuseste concret sa faca apa sa vibreze? Cu ajutorul unui computer si a programelor de transformare a unelor cerebrale, megahertii generati de mintea artistei sunt tranformati in energie. Setul de casti pe care il poarte ii monitorizeaza undele alpha, beta, delta si theta, precum si miscarea ochilor si le transforma, in timp real, in unde audio cu care artista reuseste sa miste apa din vase.

In clipul de mai jos puteti urmari o demonstratie prin care Lisa Park reuseste sa controleze apa folosindu-se doar de puterea minti.

Eunoia from Lisa Park on Vimeo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.