Yuppy 4 Iulie 2016 17:00
Cum se vede aurora boreala pe cea mai mare planeta din sistemul solar. Imaginile surprinse de NASA sunt superbe.

Cu ajutorul telescopului Hubble, oamenii de stiinta de la NASA au reusit sa surprinda o aurora boreala de proportii uriase pe planeta Jupiter. Aurora boreala s-a produs pe 19 mai la polul nord al planetei.

Asemeni aurorelor boreale de pe Pamant, si pe Jupiter acest fenomen se produce atunci cand particulele incarcate electric interactioneaza cu atmosfera. Spre deosebire de Terra, unde spectacolul se produce datorita soarelui, aurora boreala pe Jupiter se produce si datorita lunii vulcanice, Io. Studiind aurorele care se produc pe Jupiter, oamenii de stiinta pot intelege mai bine cum se comporta cea mai mare magnetosfera din sistemul nostru solar.

Desi campul magnetic al planetei este excelent pentru astfel de spectacolo, este insa mult prea puternic pentru navele spatiale care incearca sa orbiteze in jurul Jupiter. Juno, nava care este programata sa ajunga astazi in orbita Jupiter este dotata cu echipament modificat astfel incat sa poata rezista la radiatiile emise de planeta.

Foto: nasa.gov


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.