Amprente digitale transformate in personalitati faimoase.

Nu mai este o enigma pentru nimeni ca putem fi identificati cu ajutorul amprentelor, la fel cum faptul ca fiecare individ este unic si dispune, prin urmare, de un set de amprente diferit, este universal cunoscut. Iesind putin din sfera asta legislativ-coercitiva, amprentele ne definesc ca indivizii, indicand un anumit profil psihologic, un EU unic si nerepetabil. Mai mult decat un indicator al individualitatii fiecarui individ in parte, in era digitala (denumire cat se poate de ironica, tinand cont de faptul ca in latina "digitus" inseamna "deget"), degetul a devenit un instrument. Touch screen-uri, tastaturi, mouse, telefoane, social media, ne folosim degetele pentru a ne crea o identitate digitala.

Pornind de la ideea ca folosim amprentele pentru a identifica oamenii, artistul italian Dito von Tease a creat un set de portrete ingenios. Pictandu-si degetul mare, acesta isi transforma propria amprenta, deci intr-un alt sens propria identitate, intr-un alter ego. Folosindu-se de aceasta ironie isteata, Dito von Tease isi metamorfozeaza degetul in personaje recognoscibile. Steve Jobs, Che Guevara, Hitler, Mr. T sau Dalai Lama sunt doar cateva din avatarurile pe care artistul italian le-a creat pana acum.

Retail jobs

Continuand natura ironica a seriei, artistul si-a numit proiectul "Ditology" - "dito" in italiana se traduce prin "deget". De fapt, nu doar identitatea proiectului, ci si intreaga identitate a artistului este construita in jurul unui joc retoric foarte istet/reusit.Totul a pornit din dorinta de a se elibera din rolul impus de societate, de constrangerile impuse de aceasta. In incercarea de a evada intr-o alta lume, artistul si-a creat un avatar. Asa a aparut Dito von Tease. Numele este un joc de cuvinte format din numele artistei burlesca Dita von Teese, cunoscuta drept un maestru al deghizarilor si cuvantul "dito" care, dupa cum am spus deja, se traduce prin "deget". Si cuvantul "Teese" a suferit o transformare, devenind "tease", adica "a tachina". Si cum nu ai putea sa nu te simti tachinat de un artist cu un proiect atat de grozav, dar a carui identitate iti este total necunoscuta? :)

Citeste si:
Păzea! Pensionari în era digitală: talon electronic. Mulți...
Păzea! Pensionari în era...

"In limba italiana spunem "a te ascunde dupa deget" ceea ce ar putea fi inteles ca un ascunzis nu foarte eficient. Am folosit aceasta metafora pentru a arata ca, intr-un fel sau altul, toti ne ascundem in spatele unei imagini pe care o cream. Aceste este "degetul" meu - mastile fermecatoare pe care le purtam zi de zi, in special personalitatile", spune Dito. In spatele degetului, se ascunde un artist ingenios, am adauga noi.

Nu stiu pe voi, dar pe noi intreg proiectul si ideea din spatele lui ne-au cucerit definitiv.

Mai multe imagini puteti vedea in GALERIA FOTO, precum si pe site-ul artistului.

Sursa foto: Dito von Tease


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.