“E un ocean de petrol sub picioarele noastre. Nimeni nu poate ajunge la el, in afara de mine.” Daniel Plainview

Astazi are loc premiera nationala a filmului "There Will Be Blood" / "Va curge sange!" la cinematografele Hollywood Multiplex din Bucuresti Mall, Movieplex Bucuresti din Plaza Romania, Cityplex Bucuresti si Cinema City Timisoara.

"There will be blood"

Synopsis

O poveste epica de proportii, despre familie, credinta, putere si petrol, VA CURGE SANGE ! este un film derulat la frontiera necrutatoare a Californiei de inceput de secol, in contextul boom-ului explorarilor petroliere. Povestea urmareste ascensiunea lui Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis), evoluand dintr-un miner amarat, care isi creste singur fiul, intr-un mare magnat al titeiului.

Cand Plainview primeste un pont misterios, conform caruia ar exista un orasel in Vest unde un intreg ocean de titei tasneste din pamant, isi ia fiul pe nume H.W. (Dillon Freasier) si pleaca sa isi incerce norocul in prafuitul orasel Little Boston. In acest loc dur, unde principala distractie este biserica infiintata de carismaticul predicator Eli Sunday (Paul Dano), Plainview si H.W. dau lovitura cea mare. Dar in timp ce titeiul ii imbogateste pe toti, totul pare sa se schimbe, iar conflictul capata proportii si toate valorile umane – iubire, speranta, comunitate, convingere, ambitie si insasi legatura dintre un tata si fiul sau – sunt puse in pericol de coruptie, deceptie si titeiul care curge in valuri.

VA CURGE SANGE ! este al cincilea film al scenaristului si regizorului Paul Thomas Anderson (PUNCH-DRUNK LOVE, MAGNOLIA, BOOGIE NIGHTS, HARD EIGHT). Scenariul lui Anderson se bazeaza in linii mari pe romanul clasic din anii 1920, Oil!, Scris de Upton Sinclair. Actorul premiat cu Oscar®, Daniel Day-Lewis, se situeaza in fruntea unei distributii din care mai fac parte Paul Dano (LITTLE MISS SUNSHINE), Ciaràn Hinds (ROME, MARGOT AT THE WEDDING), Kevin J. O’Connor (VAN HELSING, THE MUMMY) si debutantul Dillon Freasier.

Anderson si colaboratorii lui din numeroase alte proiecte, JoAnne Sellar si Daniel Lupi, sunt producatorii filmului VA CURGE SANGE ! Producatori executivi sunt Scott Rudin, Eric Schlosser si David Williams. Imaginea filmului este realizata de vechiul asociat al lui Anderson, directorul de imagine nominalizat la Oscar® Robert Elswit, ASC (GOOD NIGHT AND GOOD LUCK); design-ul productiei este semnat de Jack Fisk (THE NEW WORLD, MULLHOLAND DRIVE, THE THIN RED LINE); designer de costume este Mark Bridges (MAGNOLIA, BOOGIE NIGHTS) care a mai lucrat la patru proiecte anterioare cu Anderson; iar partitura remarcabila ii apartine chitaristului de la Radiohead, Jonny Greenwood.

Citeste si:
Reuters: G7 va plafona prețul petrolului rusesc. De când va intra...
Reuters: G7 va plafona prețul...

Povestea filmului

Paul Thomas Anderson, de doua ori nominalizat la Oscar®, a regizat anterior patru filme derulate in Vest, desi fiecare a reprezentat un alt tip de explorare a acestui teritoriu. Primul lui film, HARD EIGHT, a fost un thriller politist derulat in cazinourile din Las Vegas. A urmat BOOGIE NIGHTS, o prezentare caleidoscopica a industriei de filme pentru adulti; MAGNOLIA, o poveste despre o noapte fermecatoare si totodata distrugatoare din San Fernando Valley; si PUNCH-DRUNK LOVE, o comedie romantica intr-o abordare inedita si proaspata.

VA CURGE SANGE ! marcheaza prima incursiune a lui Anderson in perioada in care s-au pus bazele bogatiei si fortei Californiei, inainte de filme, inainte de tehnologiile de inalta performanta, cand titeiul era forta care impulsiona totul si atragea barbatii infometati si ambitiosi spre Vest, pentru a-si cauta norocul si a-si fauri un nou viitor.

Citeste si:
Iași: Operație în premieră națională, cu robot de chirurgie...
Iași: Operație în premieră...

Filmul VA CURGE SANGE ! a inceput cu romanul din 1927 al lui Upton Sinclair, Oil!, desi povestea a demarat de aici intr-o directie cinematografica proprie. Aflat intr-o librarie din Londra, Anderson, apasat de dorul de casa, a remarcat romanul, iar coperta cu tema californiana l-a atras instantaneu. A inceput sa il citeasca si a fost imediat atras de perspectiva lui Sinclair asupra acestui stat, intr-o perioada cand cautatorii de petrol, oameni tenace si gata sa isi asume riscuri mari, schimbau peisajul rural al epocii cu sonde si turele de foraj. “Actiunea romanului se deruleaza intr-o zona, Signal Hill, pe care o cunosc bine. Acea parte din istoria Californiei m-a interesat dintotdeauna,” spune Anderson. “A fost foarte interesant sa citesc romanul.”

Paul Thomas Anderson a fost in special inspirat de primele 150 de pagini din acest roman de 500 de pagini, in care Sinclair prezinta in detaliu viata grea si dura a cautatorilor de petrol si a muncitorilor de la sondele petroliere. De asemenea, Anderson s-a simtit atras de felul in care Sinclair a asezat fata in fata lacomia fara margini si idealismul spiritual nestavilit, fiecare cu propriile consecinte ascunse. Pornind de la aceasta sursa de inspiratie, el si-a format propriile personaje Daniel Plainview si Eli Sunday, fiecare evoluand in directia sa, catre momentul cand soarta avea sa ii aduca fata in fata.

Citeste si:
Doliu în lumea filmului internațional. Ryan O'Neal s-a stins din viață
Doliu în lumea filmului...

Dupa o perioada indelungata de cercetari, dupa cum spune Anderson, “a sosit momentul sa ne ridicam nasul din carti si sa pornim la drum. ”A facut acest lucru impreuna cu doi colaboratori mai vechi ai sai din domeniul productiei, JoAnne Sellar si Daniel Lupi. “Paul ii trimisese scenariul lui Daniel Day-Lewis cand era terminat cam in proportie de trei sferturi, iar Daniel a acceptat imediat, ceea ce a fost minunat, fiindca nu stiu daca Paul ar mai fi facut vreodata acest film fara Daniel,” isi aminteste Sellar. “Acum aveam un scenariu si pe Daniel. Trebuia sa gasim maniera creatoare in care sa realizam filmul.”

Despre distributie

DANIEL DAY-LEWIS (Daniel Plainview)

De la primele sale roluri, Daniel Day-Lewis a impresionat deopotriva publicul si criticii, trecand usor de la rolul unui punk rocker in MY BEAUTIFUL LAUNDERETTE la un petitor din epoca victoriana, incantator de ferchezuit, in filmul lui Merchant-Ivory A ROOM WITH A VIEW. Laolalta, aceste roluri i-au adus in 1986 Premiul New York Film Critics Circle, pentru “Cel mai bun actor intr-un rol secundar”, primul dintr-un lung sir de distinctii, intre care se numara: un Oscar pentru “Cel mai bun actor”, trei nominalizari la Oscar, doua Premii BAFTA pentru “Cel mai bun actor”, patru nominalizari la Premiul BAFTA si patru nominalizari la Globul de Aur. Day-Lewis a castigat de doua ori si Premiul Screen Actors Guild, de trei ori Premiul New York Critics si Premiul LA Critics.

Citeste si:
Când apare filmul Gladiator 2?
Când apare filmul Gladiator 2?

Desi Day-Lewis a continuat sa ofere publicului un rol minunat dupa altul, a castigat Oscarul pentru “Cel mai bun actor” cu rolul Christy Brown, scriitor si artist suferind de paralizie, in filmul MY LEFT FOOT, pentru regizorul Jim Sheridan. A fost nominalizat pentru a doua oara la Premiul Oscar cu rolul lui din IN NUMELE TATALUI, a doua sa colaborare cu Sheridan – povestea adevarata a unui barbat inchis pe nedrept timp de 15 ani. A treia nominalizare la Oscar a primit-o pentru rolul lui Bill, Macelarul din filmul lui Martin Scorsese GANGS OF NEW YORK. Celelalte roluri ale sale, alcatuind o paleta bogata, includ: Hawkeye, pionierul aventurii americane, in ULTIMUL MOHICAN, si aristocratul Newland Archer din prima sa colaborare cu Martin Scorsese, VARSTA INOCENTEI.

Palmaresul de film al lui Day-Lewis mai include: filmul lui Philip Kaufman THE UNBEARABLE LIGHTNESS OF BEING, in care a fost apreciat pentru rolul principal absolut memorabil interpretat, si filmul clasic al lui Arthur Miller, THE CRUCIBLE, in care joaca rolul puritanului John Proctor, alaturi de Winona Ryder, in regia lui Nicholas Hytner. Si-a unit inca o data fortele cu Jim Sheridan, interpretand rolul principal in THE BOXER, iar de curand Day-Lewis a jucat in filmul atat de puternic si poetic al Rebeccai Miller, THE BALLAD OF JACK AND ROSE.

PAUL DANO (Paul Sunday / Eli Sunday)

In ciuda carierei sale actoricesti destul de scurte, Paul Dano s-a facut deja remarcat in generatia sa. Crescut in Manhattan si Connecticut, Dano si-a inceput cariera pe scena din New York, cu roluri secundare in productii de pe Broadway, inclusiv in Inherit The Wind, alaturi de George C. Scott si Charles Durning; A Month In The Country, alaturi de Helen Mirren; si A Christmas Carol, cu Ben Vereen si Terrence Mann.

Dano a jucat in filmul nominalizat la Oscar anul trecut, LITTLE MISS SUNSHINE, alaturi de Alan Arkin, Abigail Breslin, Steve Carell, Toni Collette si Greg Kinnear. Rolul sau de admirator al lui Nietzsche si al perfectiunii fizice, care face juramant de tacere, i-a adus un premiu din partea Broadcast Film Critics Assocation pentru “Cel mai bun actor tanar” si o nominalizare la Premiul Independent Spirit pentru “Cel mai bun actor intr-un rol secundar.” Distributia a fost nominalizata la Premiul SAG, pentru “Interpretare remarcabila a intregii distributii a unui film artistic” si la Premiul IFP Gotham, pentru “Cea mai buna distributie”.

In prezent, Dano isi continua studiile la colegiu, in New York City.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.