Daca inca nu te-ai hotarat, ar fi cazul sa te grabesti. Mai ales ca foarte multe agentii de turism au reduceri la pachetele de Sarbatori pana pe data de 15 sau 30 noiembrie.

Daca inca nu te-ai hotarat, ar fi cazul sa te grabesti. Mai ales ca foarte multe agentii de turism au reduceri la pachetele de Sarbatori pana pe data de 15 sau 30 noiembrie. De la 1 decembrie, preturile sejururilor sau al circuitelor vor creste cu aproximativ 8, 10 procente. Dar pachetele turistice, fie ele in Romania sau in strainatate, se vor epuiza repede si nu trebuie sa te bazezi pe ofertele last minute, care sunt si foarte scumpe si foarte incerte. Chiar daca sunt inca multe oferte pe piata, ai mare grija in analiza lor. Trebuie sa fii sigur ca o vei alege pe cea mai buna.

Turistii “de Sarbatori” se incadreaza in doua categorii. Cei care isi planuiesc sejurul pe cont propriu, fie in tara fie in strainatate, dar care trebuie sa isi “administreze” singuri vacanta si cei care opteaza pentru una dintre numeroasele oferte ale agentiilor de turism.

In Romania sau in strainatate?

Cel putin pentru vacantele de vara, alegerea majoritatii turistilor romani este foarte clara: strainatate. Asta atat datorita raportului pret-calitate, mult mai avantajos, cat si posibilitatii de a explora locuri cu totul si cu totul noi, inedite, “altfel”. Cand vine insa vorba de Sarbatorile de iarna, fie ca ne referim la Craciun sau la Revelion, multi turisti romani prefera Romania. Initial, am fi tentati sa credem ca toti cei care isi petrec sarbatorile in tara dispun de un venit mediu sau mic si ca proverbul "Nicaieri nu-i ca acasa" este intemeiat pe un simplu calcul aritmetic. Daca vom analiza insa ofertele agentiilor de turism, vom constata ca aceasta nu este o regula. Ba din contra. Un sejur mediu in Poiana Brasov costa mai mult decat un pachet turistic, in aceleasi conditii, in Grecia, Austria sau Egipt.

Citeste si:
Primele oferte pentru Revelion 2009!
Primele oferte pentru...

Care sunt, in aceste conditii, motivele pentru care unii opteaza pentru un Revelion mai scump in Romania? Nu toti cei care vor sa isi petreaca noaptea dintre ani departe de casa, de preferat cat mai aproape de munte si de partia de schi, se lasa usor impresionati de pretul ridicat al unei vacante intr-un hotel de 4 sau 5 stele. Pentru aceasta categorie de turisti, important nu este costul, ci revenirea, an de an, in locurile preferate, de care ii leaga amintiri, prieteni si probabil, o anumita atitudine conservatoare, din ale carei tipare evadeaza, in general, vara sau de sarbatorile pascale, cand prefera o destinatie exotica. In plus, este foarte posibil ca si proximitatea Craciunului, o sarbatoare, de obicei, petrecuta in familie, sa ii determine pe multi sa isi planifice Revelionul in locuri mai familiare - in Romania. Acesta este motivul pentru care oferte in Predeal, Sinaia, Piana Brasov, care costa spre 1000 de euro sunt epuizante inaintea ofertelor de 500 de euro care presupun o calatorie in strainatate.

Citeste si:
Michele Meoni, Hotelierul anului 2007!
Michele Meoni, Hotelierul...

Totusi, din ce in ce mai multi turisti prefera ofertele agentiilor de turism pe extern. Se vand bine insulele exotice sau destinatiile de iarna care ofera conditii bune pentru practicarea sporturilor albe. Avand in vedere faptul ca, meteorologic vorbind, sezonul de iarna din Romania presupune de la an la an din ce in ce mai putina zapada, foarte multi turisti opteaza pentru destinatii mai friguroase sau cu mai multa “altitudine”. De aceea tari precum Austria, Franta, Polonia, Slovacia sau chiar Bulgaria sunt la mare cautare.

Prin agentie sau pe cont propriu?

Indiferent daca vreti sa apelati la serviciile unei agentii de turism sau, din contra, sa va organizati vacanta pe cont propriu, trebuie sa puneti la punct toate detaliile cu mult inainte de plecare. Mare parte din camere, hoteluri, pensiuni sau restaurante sunt inchiriate cu mult inainte de luna decembrie. Unele vile din Sinaia sau unele cabane din Austria sunt rezervate chiar cu un an inainte de Revelion. Pe cont propriu, o vacanta de Craciun si Revelion poate fi foarte reusita atat timp cat va veti dedica organizarii ei. Indiferent daca doriti sa calatoriti in tara sau in strainatate, trebuie sa cautati vile sau pensiuni, sa cereti prezentari si oferte, sa contactati proprietarul, eventual sa trimiteti un avans si in final sa va asigurati ca furnizorul de servicii se va achita de toate obligatiile.

Citeste si:
Cele mai bune destinatii pentru vacanta de Paste
Cele mai bune destinatii...

Pe de alta parte ofertele agentiilor sunt foarte tentante. Aveti insa mare grija deoarece foarte multe pachete care par la prima vedere extraordinar de atragatoare se dovedesc a fi incarcate cu multe stelute care va pot costa scump. Astfel, un sejur de patru zile in Egipt, care costa 400 de euro, este prezentat intr-o oferta ca avand incluse: cazarea, transportul si doua mese pe zi. La capitolul “Servicii neincluse in pret” se mentioneaza “Toate serviciile suplimentare care NU au fost enumerate mai sus”. Aceste servicii insa va pot costa cat toata excursia. De aceea ar fi indicat sa intrebati in amanunt care sunt cheltuielile care pot aparea pe parcurs si sa cereti lamuriri asupra contractului inainte de a-l semna.

Este de preferat sa alegeti o oferta de 600 de euro care include un regim all inclusive decat sa optati pentru un pachet de 500 de euro cu demipensiune. De asemenea, nu uitati ca cele mai multe agentii de turim nu au cina festiva de Revelion inclusa in pretul pachetului. Aceasta masa, cea mai importanta dintre toate, poate costa de la 50 la 170 de euro in functie de hotel si destinatie. Taxele de aeroport, asigurarea de sanatate, asigurarea Storno (1,5 % din valoare pachetului) si alte facilitati cad de obicei pe capul clientului. Nu va bucurati deci daca gasiti un pachet de 300 de euro in Tunisia spre exemplu. Suma reala pe care o veti plati este in realitate mult mai mare.

Citeste si:
Cele mai scumpe oferte de Revelion
Cele mai scumpe oferte de...

Oferte pentru toate gusturile dar si pentru toate buzunarele

Brasovul si Poiana Brasovului conduc in topul celor mai scumpe statiuni romanesti. Un Revelion la Poiana Brasov la un hotel de 4 stele, incluzand 4 sau 5 nopti de cazare, mic dejun si cina festiva, costa peste 2.500 de lei, aceleasi servicii putind fi achizitionate in Brasov pentru aproximativ 500-1000 lei in plus. Bineinteles, cei care vor sa aiba asigurate toate mesele la restaurantul hotelului vor trebui sa isi suplimenteze bugetul destinat vacantei de iarna.

Valea Prahovei se incadreaza in aceeasi categorie de preturi. Astfel, un sejur de 4 nopti la un hotel de 2 stele in Sinaia se ridica la aproximativ 1.100 lei de persoana intr-o camera dubla, in timp ce pretul pentru 5 nopti petrecute la un hotel de 4 stele poate urca spre 3.000 de lei. Cei care opteaza pentru Busteni vor trebui sa plateasca ceva mai putin: 4 nopti la un hotel de 3 stele costa intre 1.400 si 2000 lei. Statiunile romanesti nu sunt insa "inchise" pentru cei cu venituri medii, care nu isi pot permite sa plateasca de doua ori salariul lunar pentru a-si asigura confortul necesar de Revelion. Aceasta categorie se va orienta, probabil, spre statiuni montane situate in Transilvania si Moldova sau va alege statiunile balneare, locuri in care tarifele sunt ceva mai accesibile. La Sovata, de exemplu, pentru aproximativ 1.000 de lei, turistul se poate bucura de 4 nopti la un hotel de 2 stele, avand inclus in pret pensiune completa si cina festiva de Revelion.

O alta varianta pentru cei care nu pot aloca o suma considerabila vacantei de Revelion ramane pensiunea. La Busteni, costul unui pachet de 3-4 nopti poate varia in functie de clasificarea pensiunii si de numarul de mese care intra in pret, intre 470 si 1.120 de lei. De obicei insa, turistul opteaza pentru un concediu intr-o pensiune turistica, deoarece prefera rusticul confortului, mancarea gatita "in casa" si din produse "de casa", cinei intr-un reastaurant pretentios. In acest caz, o alegere potrivita o constituie pensiunile din Maramures, Moldova sau Bucovina, unde se poate petrece un Revelion la preturi rezonabile. Astfel, la Poiana Izei sau Ieud, un sejur la o pensiune de 2 margarete, care cuprinde 4-5 nopti de cazare in regim de demipensiune si cina festiva de Anul Nou, variaza intre 500 si 800 de lei de persoana. Poate chiar mai avantajos ar fi un Revelion la Vatra Dornei, care, desi ajunge la 1.000-1.100 de lei, include pensiune completa.

In strainatate

Cei dornici sa isi petreaca Revelionul in strainatate au la dispozitie o oferta variata atat din punctul de vedere al preturilor, cat si al destinatiilor. Cele mai ieftine pachete pot fi gasite in Grecia si Bulgaria. Revelionul la Paralia, intr-un hotel de 2 stele, ajunge la 200 de euro, suma in contul careia turistul beneficiaza de cazare 4 nopti, mic dejun, cina festiva si transport cu autocarul. La Nisipurile de Aur preturile sint ceva mai ridicate, dar avantajoase, din moment ce pentru 300 euro de persoana este asigurata cazarea (4 nopti) intr-un hotel de 4 stele, all inclusive. Sejurul in Europa de Vest este mai scump, cu preturi variind intre 400 si 750 de euro pentru un Revelion la Viena sau Kaprun. De obicei, aceste pachete cuprind cina festiva, la care se poate adauga micul dejun zilnic, organizarea si costul transportului, revenindu-i turistului. O destinatie la moda este Austria. Pentru 4 zile, cu demipensiune si cazare la un hotel de 3 stele din apropierea partiei de schi, turistul va plati in jur de 300 de euro.

Din oferta agentiilor de turism nu lipsesc, nici in acest an, destinatiile exotice, cum ar fi Bangkok, Sharm El Sheikh sau Hong Kong. Astfel, un sejur de sapte zile la un hotel de 4 stele la Sharm El Sheikh costa aproximativ 750 euro, in timp ce pentru Hong Kong turistul trebuie sa achite 1.400 euro. In acest pret sunt asigurate transportul aerian, transferul de la aeroport in statiune si retur, cazarea si doua mese pe zi. Desi avantajoase, trebuie retinut ca aceste pachete nu includ cateva costuri obligatorii. De exemplu, pentru Egipt, trebuie calculat un buget minim suplimentar, pentru taxele de aeroport (70-80 euro), taxa de viza (13 euro de persoana), cina festiva de Revelion (80-90 euro, in majoritatea cazurilor obligatorie) si asigurarea medicala. Pentru destinatia Hong Kong, taxele de aeroport se situeaza la aproximativ 250 euro, in timp ce masa festiva ramane la acelasi nivel (80 euro).

Sursa: lazy.ro


Click pentru a vedea articole asemanatoare pe LAZY:

1. Palma de Mallorca - stil, lux, clasa
2. Centrul Europei e aici!
3. Parcurile de distractie - 100% satisfactie


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.