'Matematica este muzica ratiunii', spunea James Joseph Sylvester, un matematician englez. Cu toate acestea, multi considera matematica plictisitoare, o insiruire de teoreme, teorii, fractii si ecuatii care par sa nu aiba nicio legatura cu lumea reala. Iata o lista de curiozitati matematice care s-ar putea sa schimbe modul in care ai vazut aceasta disciplina pana acum.

1.Poti afla ziua oricui facand un calcul simplu

Foto: studentbeans.com

Stiu, suna a un mambo-jambo matematic, dar acest truc chiar functioneaza. Iata ce trebuie sa faci.

Roaga un prieten sau un coleg sa se gandeasca la luna in care s-a nascut. Daca s-a nascut in luna ianuarie, atunci va fi luna intai, februarie va fi luna a doua si tot asa. Roaga-l apoi sa inmulteasca acel numar cu 5. Apoi adauga 6. Multiplica rezultatul cu 4. Adauga 9. Inmulteste inca o data rezultatul cu 5. La final, roaga-l sa adauge ziua in care s-a nascut. De exemplu, 25. Cere-le rezultatul si din total extrage 165. Rezultatul ar trebui sa fie luna urmata de ziua de nastere a prietenului respectiv.

Iata cum functioneaza trucul. Sa ne imaginam ca L este numarul lunii, iar Z este ziua de nastere. Ecuatia va arata ca asa: 5(4(5L + 6) + 9) + Z = 100L + Z + 165. In momentul in care scazi 165, rezultatul este data de nastere a persoanei, adica luna urmata de zi.

2. Intr-un grup de 23 de persoane, sansele ca cel putin doi oameni sa aiba aceeasi zi de nastere sunt mai mari de ½;

3. La fel ca in lumea oameniilor, in lumea matematica exista numere irationala, numere perfecte si numere complexe. Mai departe, la fel ca in filosofie, si in matematica exista numere transcedentale si, la fel ca arta, matematica isi are si ea numerele ei imaginare si suprarealiste.

4. Poti taia o placinta in 8 bucati din doar trei miscari;

5. Intamplator nu inseamna chiar intamplator

Intr-o lista oarecare, reprezentand orice de la pretul unor produse la populatia unui oras, aproximativ 30% din numere vor incepe cu 1. Mai putin vor incepe cu 2 si chiar mai putine cu 3 si tot asa. Cu cat mai mare este lista si cu cat numerele cresc, cu atat acest pattern devine evident.

6. Sirul lui Fibonacci si floarea soarelui

Foto: floarea soarelui sursa Shutterstock.com

Sirul lui Fibonacci este o secventa de numere in care fiecare numar se obtine din suma precedentelor doua din sir. Astfel, 0+0=0, 0+1=1 1+1 = 2, 2+1=3, 2+3=5, 3+5=8, 5+8=13 si tot asa. Mai interesant este faptul ca numerele lui Fibonacci se regasesc si in lumea plantelor.

Citeste si:
Mircea Badea, accident înainte de emisiune. Mașina prezentatorului...
Mircea Badea, accident...

Floarea soarelui, spre exemplu, respecta acest pattern. Daca vom studia cu atentie o floare a soarelui, vom observa doua tipuri de spirale, una care merge in sensul acelor de ceas si una in sens invers. Numarand sirul de seminte, vom observa ca media este de 21 sau 34 intr-un sens si 34 sau 55 in alt sens. Toate sunt numere Fibonacci.

7. O pizza care are raza “z” si inaltimea “a”, va avea volumul Pi × z × z × a;

Foto: pizzagifs.tumblr.com

8. 111,111,111 × 111,111,111 = 12,345,678,987,654,321;

9. Zero este singurul numar care nu poate fi reprezentat prin cifre romane;

10. (6 × 9) + (6 + 9) = 69;

11. Cel mai populara cifra favorita este 7

Foto: numarul 7 sursa Shutterstock.com

In jurul de 3.000 de persoane, reprezentand 10% dintr-un esantion, au ales cifra 7 ca numar favorit. Al doilea cel mai placut numar este 3.

Citeste si:
retailArena 2023: cifrele înregistrate la cea de-a 11-a ediție a...
retailArena 2023: cifrele...

O cauza ar putea fi faptul ca, din punct de vedere aritmetic, 7 este un caz unic. Este singura cifra mai mica decat 10 pe care nu il poti inmulti sau imparti pentru a-l tine intr-un grup. De exemplu, pe 5 il poti inmulti cu 2 pentru a-ti da 10 si ramai in continuare in grupul 1-10. Pe 6 sau pe 8 le poti imparti cu 2, iar pe 9 il poti imparti la 3.

Nu trebuie uitat nici faptul ca numarul 7 apare de nenumarate ori in istoria si cultura noastra. Sunt 7 pacate capitale si 7 minuni ale lumii. Sunt culori ale curcubeului, 7 mari, 7 pitici, 7 zile ale saptamanii.

12. Alegeti orice numar format din patru cifre, urmati pasii de mai jos, iar rezultatul va fi 6174

Iata cum: Alegeti un numar format din patru cifre, singura conditie fiind sa nu fie format din aceleasi cifre, ca 2222. Aranjati cifrele in asa fel incat sa obtineti cel mai mare numar si cel mai mic numar format din acele cifre. Scadeti numarul mai mare si cel mai mic si repetati acest proces pentru fiecare numari nou.

Citeste si:
Evaluare Națională 2023 - subiecte la proba de Matematică și...
Evaluare Națională 2023 -...

Dupa aproximativ 7 asemenea calcule, veti ajunge la rezultatul 6174.

13. In cele mai multe culturi asiatice, numarul 4 este considerat ghinionist

In limbile japoneze, cantoneza, madarina si koreana, cuvantul pentru cifra 4 (shi, sei, si, sa) seamana extrem de mult cu termenul “moarte” din limbile respective.

14. In Thailanda, “555” este folosit pe post de “hahaha”. Cuvantul pentru cifra 5 se pronunta “ha”.

Foto: tumblr.com

15. Cicadele folosesc numerele prime ca o strategie de supravietuire

Cicada hiberneaza sub pamant pentru perioade foarte lungi de timp – intre 13 si 17 ani – inainte de a se imperechea. Atat 13 cat si 17 sunt numere prime.

Se crede ca cicadele folosesc aceste numere prime ca o strategie de supravietuire deoarece in timpul anilor numerotati altfel sansele sa intalneasca pradatori sunt mai mari.

Citeste si:
Doi tineri din Târgu-Jiu au spart o mașină pentru a fura 7 lei
Doi tineri din Târgu-Jiu au...

Foto: tocilar citind sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.