V-ati intrebat vreodata ce culoare are spatiul?

Ti s-a intamplat, probabil, nu doar odata sa ramai mut de uimire in fata vreunei fotografii care surprinde minunatiile aflate la milioane de ani lumina distanta de noi. Ceea ce nu foarte multi stiu insa este ca cele mai multe imagini suprinse de telescop sunt in alb si negru. Este nevoie de o mica armata de experti si astrofotografi pentru a colora cu precizie de chirurg inelele lui Saturn sau norii din Nebuloasa Orion. Fotografa Siri Kaur s-a gandit ca ar putea aborda problema intr-un mod diferit.

Vezi mai multe imagini in GALERIA FOTO

Timp de sase ani, Siri a lucrat din greu pentru a surprinde pe film culoarea spatiului. Timp de sase, de cate patru, cinci sau chiar mai multe ori pe an, conduce 480 de mile pana la Observatorul National Kitt Peak si isi/pentru a-si indrepta camera/aparatul foto spre cer prin ochii telescopului. Bineinteles ca obtinera unei fotografii reusite nu era deloc un lucru simplu. Uneori dura chiar si opt ore pentru a expune o fotografie corect si, de multe ori, Siri se intoarcea acasa cu nimic.

Initial isi developa fotografii in mod traditional, insa, dupa ce una dintre fotografii a fost distrusa in cel mai frumos mod posibil in urma unui mic accident in camera obscura, s-a decis sa aplice chimicale in proces pentru a aletera culorile si pentru a obtine un efect similar cu spectacolele galactice surprinse de telescopul Hubble.

Ma intorc la lucrurile de baza, la bucuria pura de a te juca cu linia si culorile pe harte, de a desene cu lumina. Proiectul acesta este o intoarcere la cea mai simplu si de baza scop al fotografiei: acela de a arata ceea ce, in mod normal, ar ramane nevazut”, explica Siri Kaur.

Mai multe imagini puteti vedea in GALERIA FOTO, dar si pe pagina artistei.

Sursa foto: Siri Kaur


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.