De peste 20 de ani, telescopul Hubble vegheaza spatiul. A surprins in acesti ani imagini care nu au incetat sa ne uimeasca. Unele din cele mai frumoase imagini, comorile ascunse ale telescopului au fost facute publice abia recent.

Pe 24 aprilie 1990, telescopul Hubble era lansat pe orbita la bordul misiunii navetei Discovery STS-31. A fost primul telescop spatial performant care a putut arata lumii intregi minunatiile aflate la milioane de ani lumina distanta de noi. Misiunea a depasit chiar si cele mai nebune asteptari.

Vezi mai multe imagini in GALERIA FOTO

In cei 22 de ani de activitate, pe langa spectacolele galactice surprinse, telescopul Hubble a clarificat si o serie de dileme cu care oamenii de stiinta se confruntau. Cu ajutorul telescopului Hubble, oamenii de stiinta au putut estima varsta universului, au putut studia moartea si nasterea stelelor sau au putut observa supernove, nebuloase sau galaxii.

In tot acest timp, Hubble a facut peste un milion de observatii, dar doar o mica parte din ele sunt facute publice. In mare parte/in principiu pentru ca nu sunt atractive. "Insa cantitatea imensa de date inseamna ca mai sunt sute de fotografii frumoase amestecate printre cele valoroase pentru stiinta, dar neatractive, care nu au fost niciodata vazute de public", scrie ESA.

Recent au fost facute publice o alta serie de imagini surprinse de telescopul Hubble. Si sunt, cum era de asteptat, minunate.

Vezi mai multe imagini in GALERIA FOTO

Sursa foto: NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.