Aparentele sunt de cele mai multe ori inselatoare. Pe acest aspect mizeaza si artistul canadian Jean-Pierre Seguin care cu fiecare portret creat pare ca si-a propus sa se joace cu perceptia privitorilor.

Aparentele sunt de cele mai multe ori inselatoare. Pe acest aspect mizeaza si artistul canadian Jean-Pierre Seguin care cu fiecare portret creat pare ca si-a propus sa se joace cu perceptia privitorilor.

Jean-Pierre Seguin nu isi picteaza portretele, ci le construieste. Foloseste cele mai banale obiecte pe care le poate gasi – nasturi, soldatei de jucarie, ata, piese de puzzle, pe care le combina utilizand tehnica pointilista (folosind tonuri pure, juxtapuse, ca elementele unui mozaic, in suprafete din ce in ce mai mici, se asigura efectul fuziunii culorii pe retina) si cea a colajului. Pierde de mult ori timp indelungat in fata unei gramezi de piese de puzzle, numai pentru a gasi piesa perfecta, care se potriveste si exprima perfect ceea ce vrea acea bucata specifica din portret, din intreg sa reprezinte. Paradoxal, in mainile lui Jean-Pierre Seguin cele mai banale obiecte sunt ridicate la rang de arta.

Compunandu-si portretele din mii de bucati, piese de puzzle, Seguin cauta sa se joace cu perceptia privitorilor, sa le-o bruieze. Ii incurajeaza sa nu priveasca portretul doar dintr-un singur unghi, ci sa se miste in jurul acestuia in cautarea punctului care le va permite sa vada lucrarea in intregime. Asa se face ca, de la distanta, portretele lui Seguin par niste portrete normale, dar de aproape, chipul incepe sa dispara, aparand, in schimb, piesele, detaliile care il compun.

“Miscandu-se, privitorul devinae un fel de lentila zoom care cauta campul focal potrivit pentru a da claritate imaginii pe care o priveste. Apropiindu-se de portret pentru a-l studia mai bine, portretul isi pierde acle punct de referinta care ghideaza de obicei privitorul", spune Seguin. Intr-un context concret, portretele lui Jean-Pierre Seguin devin abstracte.

Citeste si:
Eurobarometru: Oamenii au cea mai buna imagine despre UE din...
Eurobarometru: Oamenii au cea...

In GALERIA FOTO v-am pregatit mai multe portrete realizate din cele mai variate si banale obiecte.

Sursa foto: Jean-Pierre Seguin


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.