Ian Berry nu este un artist ca oricare altul. In locul clasicelor pensule si panze, artistul de origine britanica foloseste un mediu mai putin conventional: o banala pereche de blugi.

Denimul trebuie sa fi fost ultimul material la care v-ati fi putut gandi ca poate fi transformat in portrete sau peisaje. Pasiunea lui Ian Berry pentru acest material este atat de mare incat nu numai ca si-a transformat vechii blugi in veritabile opere de arta, dar a ales sa isi si schimbe numele in Denimu (aproximarea fonetica in limba japoneza a cuvantului "denim").

Totul a inceput in adolescenta cand blugii sai erau la spalat, iar Ian a fost nevoit sa mearga la o petrecere purtand o pereche de pantaloni obisnuita. Cativa ani mai tarziu, in timp ce sorta un morman de haine ce urmau sa fie date de pomana, fascinat de nuantele tesaturii si traind un moment proustian, Ian a avut epifania: sa transforme blugii in opere de arta capabile sa exprime in locul sau maniera in care vede si se raporteaza la lume si tot ce il inconjoara.

Si nu exageram deloc cand spunem ca din mainile lui Ian ies adevarate opere de arta. Ian creeaza portrete si peisaje in detaliu folosind nimic mai mult decat defunctii blugi. Timp de cateva saptamani taie, coase si lipeste folosindu-se de nuantele materialului pentru a crea umbre, lumini, contraste. Rezultatul este extraordinar.

“Reusisem in sfarsit sa imi exprim gandurile si amintirile. Imi gasisem vocea prin intermediul unui material care, desi pentru mine era foarte personal, avea ceva ubicuu, care depasea orice granite, rasa, varsta, clasa sociala. O legatura cu trecutul meu, dar si al altora. Propriul meu limbaj”, spune Ian pe site-ul sau.

Ian si-a numit proiectul "Denimu" si a inceput sa creeze doar prin intermediul acestui mediu. Experimentul sau artistic cu denim a inceput sa fie din ce in ce mai apreciat ceea ce l-a convins pe Ian sa renunte la locul de munca pe care il avea pentru a se dedica artei sale.

Citeste si:
Ce nu i-ar a da Ramona Olaru lui Cătălin Cazacu după despărțire! Nu...
Ce nu i-ar a da Ramona Olaru...

Avem cu totii o pereche de blugi preferata, perechea minune care vine perfect si in care ne creste increderea de sine cu cele putin 20%. Ce ne facem cand blugi-minune s-au deteriorat si nu mai poti purtati? Ii transformam in opere de arta, cum ce? : )

Mai multe imagini cu picturile din blugi ale lui Ian Berry puteti vedea in GALERIA FOTO, dar si pe site-ul acestuia.

Credit foto: Ian Berry/Denimu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.