Yuppy 18 Martie 2016 18:18
Profesorul Andrew Wiles a rezolvat o problema care a dat batai de cap matematicienilor pentru mai bine de 300 de ani.

O ecuatie complicata a framantat mintile matematicienilor timp de mai multe secole. Teorema lui Fermat nu si-a gasit rezolvarea timp de 357 de ani, pana cand profesorul Andrew Wiles, de la universitatea Oxford a reusit sa ii dea de cap.

Teorema lui Fermat, potrivit careia "Ecuatia xⁿ + yⁿ = zⁿ nu are solutii daca n>2 este numar natural, iar x, y, z sunt numere intregi nenule" a fost enuntat in anul 1637. Demonstratia acestei probleme a fost gasita abia in 357 de ani mai tarziu.

In 1994, profesorul Andrew Wiles de la Universitatea Oxford a demonstrat celebra teorema a lui Fermat. Saptamana aceasta, profesorul a fost laureat cu Premiul Abel si a fost recompensat cu suma de 700.000 de dolari. Premiul Able este considerat Premiul Nobel al matematicii si este acordat de Academia Norvegiana de Stiinta si Litere.

Wiles, care are acum 62 de ani, sustine ca a fost fascinant de aceasta problema inca de cand a descoperit-o, la varsta de 10 ani. "Am stiut de atunci ca nu o sa las asa. A trebuit sa o rezolv", a marturist profesorul potrivit CNN.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.