Un interviu in grup nu este amuzant, dar poate fi si mai rau. Mult mai rau.

Un interviu in grup nu este amuzant, dar poate fi si mai rau. Mult mai rau.

Imaginati-va intr-un grup de candidati, toti concurand pentru acelasi post intr-un riscant si stresant “interviu competitiv”. Relaxeaza-te. Putine companii straine intervieveaza mai multi candidati simultan. Dar, tot ai de jucat un numar.

Un numar tot mai mare de companii folosesc interviurile in grup pentru a vedea candidatii in relatie cu posibili colegi, si asta datorita starii din ce in ce mai critice privind mediul de lucru si spiritului de echipa. De cele mai multe ori implica oameni din mai multe departamente ale companiei – de exemplu, o persoana care se ocupa de recrutari, potentialul supervizor si un viitor coleg.

Nimanui nu-i plac surprizele!

Nu fiti luati prin surprindere de un interviu in grup. Cand va stabiliti un interviu cu un angajator, intrebati daca va veti intalni cu o singura persoana sau o sa fie un grup. Solicitati numele si pozitia persoanei. Acest lucru o sa iti permita sa faci cateva cautari inainte de interviu (site-ul companiei este in astfel de cazuri foarte util). Stiind cate ceva despre intervievatori inainte de intalnire te va ajuta sa te simti mai pregatit – si mai relaxat.

Daca “Pisica ti-a mancat tema”.

Cel mai rau caz: nu te asteptai la un interviu in grup. Si acum, te afli in fata unei adunari de persoane.
Mai intai, trage adanc aer in piept. Relaxeaza-te. Fii calm si prietenos. Saluta fiecare intervievator in parte. Fa-ti timp si da mana cu toti. Fii atent sa repeti numele fiecaruia de fiecare data cand spui “buna ziua”. Asta te va ajuta sa-ti amintesti mai tarziu cine e cine.

Inainte de a pleca de la interviu, asigura-te ca ai luat cate o carte de vizita de la fiecare intervievator din birou. Asta te va ajuta in momentul in care va trebui sa trimiti scrisorile de multumire.

Terapie colectiva

Pentru a te descurca cu un grup iti trebuie abilitati speciale. Cheia este sa te adresezi grupului ca un tot si in acelasi timp sa recunosti fiecare individ in parte. Sa ai contact vizual cu fiecare persoana din camera. Uita-te la fiecare persoana in timp ce aceasta iti adreseaza o intrebare. Apoi, in timp ce raspunzi, uita-te la fiecare intervievator in parte. Incearca sa mentii echilibrul in atentia acordata fiecarui intervievator. Fa tot posibilul sa ii faci pe toti sa se simta importanti.

Citeste si:
4 motive pentru care angajații încep să se întoarcă în spațiile de...
4 motive pentru care...

Trebuie sa iti amintesti asta:

Daca simti ca ingheti in timpul interviului – se imtampla si la cei mai buni – aminteste-ti asta:

- Zambeste – este cu adevarat contagios.
- Fii neutru. Nu te lasa tentat in “alegerea partilor”. Aceasta este o tactica foarte utilizata de intervievatori.
- Converseaza-te cu fiecare membru din grup. Evita intreruperile.
- Incearca sa faci legatura dintre diferitele pareri pentru a crea o omogenitate.

Gandeste-te la un interviu in grup ca o oportunitate de a-ti consolida candidatura. Poti straluci nu in fata unei singure persoane, ci in fata intregii echipe.

Sursa: eJobs

Citeste si alte articole pe eJobs:

1. Interviul - Importanta primelor 10 minute
2. Elemente importante la un interviu
3. 14 intrebari care ti se vor pune la interviu!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.