Se vorbeste atat de mult despre succes incat notiunea devine incet un cuvant perimata, fara a mai avea greutate!

Se vorbeste atat de mult despre succes incat notiunea devine incet un cuvant perimata, fara a mai avea greutate! Fiecare dintre noi isi doreste succesul, fiecare il intelege diferit! Unii dintre noi inteleg succesul asociat cu familia, altii cu pozitia sociala, altii cu marimea contului din banca, altii cu o slujba potrivita sau o afacere profitabila!

Intrebarea la care doresc sa raspund in acest articol este urmatoarea: Cum fac unii oameni de au succes? Pot avea si eu succes la fel ca ei?

Raspunsul categoric este DA! Si tu poti avea succes, trebuie doar sa folosesti in aceasta formula a succesului ingrediente in cantitati potrivite (biologic le ai deja), sa le activezi mai intai, iar apoi sa le folosesti. Este mai comod pentru multi dintre oameni sa spuna ca nu sunt ei cei care pot avea succes, insa poti fi si tu unul dintre acestia! E o situatie, in care te poti complace, insa cu onestitate iti spun ca tu esti responsabil atat pentru esecul tau cat si pentru succesul tau!

Care sunt acei pasi pe care ar trebui sa-i urmezi pentru a atinge succesul sau ce trebuie sa faci pentru a atinge succesul?

1. Harta succesului!

Hotaraste-te ce reprezinta pentru tine succesul! Reprezinta o casa? Reprezinta o masina, reprezinta o afacere buna, reprezinta intelegere in familie? Trebuie sa te hotarasti care sunt acele lucruri care reprezinta succesul, iar apoi sa incerci sa ti le clarifici si sa le identifici totodata!

De exemplu, daca raportezi succesul la salariu si spui salariu mare, nu este de ajuns, trebuie mai mult, trebuie sa spui care este acea suma pe care tu o consideri salariu mare. La fel, legat de afacere profitabila, trebuie sa stabilesti un profit, astfel incat sa o consideri a fi o afacere profitabila sau nu. Daca ne referim la pozitie sociala, trebuie din nou sa clarifici ce inseamna pozitie sociala.

Acest demers este esential pentru a afla unde te afli si unde vrei sa ajungi! Este punct esential atunci cand de exemplu folosesti o harta. Primul lucru pe care il stabilesti este punctul de pornire, apoi pentru a pleca la drum, trebuie sa stabilesti destinatia! Niciun drum nu va fi potrivit pentru tine, niciodata nu vei ajunge la destinatie, daca nu ai stabilit care este aceasta destinatie!

2. Ideea Ta! (Implicare si Daruire)

Toti oamenii care au avut succes, afirma clar ca poti fii si tu unul dintre oamenii care au succesul! Majoritatea dintre ei, atunci cand iti povestesc despre succesul lor, au ceva in comun, anume, faptul ca au avut candva o idee (mai simpla sau mai complicata), un fel de destinatie, cum am stabilit-o mai sus. Unii dintre ei au avut sustinatori ai acestei idei, altii nu au avut nici macar unul! Acesti oameni care au avut succes iti vor spune la unison un lucru: Am crezut in aceasta idee! Vedem cum, dincolo de teoretizare si de viziune, trebuie sa ai si un sentiment de apartenenta la ideea pe care o ai, trebuie sa simti acea idee! Acesta este al doilea pas, fara de care nu poti merge mai departe. Acesta va fi combustibilul succesului tau, te va duce in aceea lume in care tu visezi!

Este posibil, ca ideea ta, pe masura ce ai inceput sa lucrezi la ea, sa se modifice, sa o ajustezi, sa o imbunatatesti, insa forta de a merge mai departe si dorinta de a atinge obiectivele stabilite sunt date de credinta in ideea respectiva! Niciodata nu vei face performanta si nu vei atinge succesul daca tu nu crezi in ideile tale! De multe ori vei avea nevoie de oameni care sa te sprijine, pentru a atinge succesul! Nu-i vei putea convinge daca tu nu crezi in ideea ta pentru ca dincolo de argumentatia pe care tu o poti face in interactiunea cu ei, tu le vei mai transmite ceva, anume un sentiment! Depinde de tine, daca acest sentiment va fi unul al indoielii, unul al increderii sau unul al reusitei! Retine, in concluzie, trebuie crezi in ideea ta!

3. Munca!

Succes fara munca este aproape imposibil de obtinut! Este drept ca sunt cazuri in care succesul a aparut ca rezultat al unui hazard, al unei intamplari! Sunt si asemenea cazuri! Trebuie sa intelegi si sa accepti, ca a considera succesul posibil de atins fara munca, este ca si cum ai juca la loterie! Este drept, e posibil sa castigi, va ramane deschisa aceasta posibilitate toata viata, insa posibilitatea de a castiga tu premiul cel mare, ca probabilitate, este foarte mica, este de 1 la cateva milioane!
Astfel, cel mai rentabil, matematic vorbind, pentru a creste probabilitatea, trebuie sa construiesti tu jocul tau asa cum ti se potriveste, in functie de talentele de care dispui, de abilitatile si aptitudinile tale, de resursele de care dispui, toate acestea adaptate la mediul in care traiesti! Va creste astfel si probabilitatea de a reusi!

Multe lucrari despre succes omit acest lucru numit Munca! Consider ca este o omisiune care dezavantajeaza! Privind la toti cei care au succes vom vedea ca acestia au depus eforturi, de multe ori supraomenesti! Te gandesti probabil ca acum sunt la un birou si iau decizii si cataloghezi asta ca un lucru simplu, pe care l-ai putea face si tu! Este mai mult decat atat! Acel om, care are succes acum, in cele mai multe cazuri, a depus eforturi uriase, a muncit in unele zile si 16-18 ore pe zi, a alocat un timp pentru dezvoltarea relatiilor cu ceilalti, a continuat, atunci cand multi ar fi renuntat, a riscat cand putini ar fi facut-o! Va indemn astfel sa va asumati cu tarie acest al treilea pas, anume acceptarea ca va trebui sa depui un efort pentru a atinge rezultatele dorite!

4. Cine esti tu, de fapt?

Acest cine esti tu, sunt condimentele, sa le numesc metaforic!

Esti o persoana care isi doreste indeajuns succesul?
Esti o persoana care invata din greseli?
Esti o persoana care invata din succes?
Esti o persoana care intelege ca va lucra cu omenii in primul rand?
Esti o persoana credibila?
Esti o persoana onesta?
Esti o persoana dispusa sa-si asume si riscuri?
Esti o persoana care are vointa de a merge mai departe, chiar si atunci cand lucrurile merg greu?
Esti o persoana dispusa sa faca si sacrificii?
Esti o persoana dispusa sa plateasca „pretul” pentru a atinge succesul?
Esti o persoana dispusa sa se adapteze mediului in care traieste?
Ai vreun talent pe care-l poti folosi?
Esti dispus sa accepti ca sunt si lucruri pe care nu le stii?

Trebuie sa ai un raspuns la fiecare dintre aceste intrebari! Lucreaza la fiecare dintre aspecte, astfel incat sa poti raspunde cu Da! Fiecare dintre intrebari merita dezvoltate, si cred ca intuitiv ai simtit la ce ma refer, iar raspunsurile ti le poti da numai tu! Nu exista raspunsuri de genul, DA..., dar... sau Doar uneori, sau Depinde de situatie...! Aici trebuie sa poti da raspunsuri ferme cu Da sau NU! Pana la urma totul se rezuma la curajul tau de a te privi in oglinda si a spune ce vezi!

5. Norocul

Intr-adevar multi oameni spun ca au noroc! Multi dintre noi spunem ca fara noroc nu se poate atinge succesul! Spunem mai ales despre ceilalti ca au avut noroc! Daca insa incercam sa intram mai in amanunt, vom constata ca fiecare are o definitie proprie in ceea ce priveste norocul: Unii vor numi noroc, o ideea buna care a prins, altii vor spune: oameni care sa ma ajute, altii vor spune: decizie potrivita, altii vor spune: „norocul de a avea o familie fericita”! Cu siguranta mai poti adauga si tu ceva la aceasta lista! Puteti sa-i intrebati si pe cei de langa voi! Veti fi surprinsi sa aflati ca norocul este de obicei prezentat ca rezultatul unei actiuni, care in majoritatea cazurilor este initiata sau mentinuta de cel care are noroc!

Ajungem astfel la vechea zicala, anume: „Norocul si-l face omul cu mana lui”! Acest dram de noroc, depinde de tine, depinde de lucrurile bune pe care tu le atragi in viata ta, depinde de oamenii apropiati tie! Exista si instrumente concrete pentru a creste probabilitatea de a avea noroc! Despre acest lucru prefer sa las un film sa vorbeasca, pentru ca a facut-o foarte bine! Acest film se numeste 'The Secret' si vi-l recomand cu cea mai mare caldura! Filmul este inteles de regula de acele persoane care au avut un succes mai mare sau mai mic, iar rezistenta apare mai ales din partea oamenilor care fie nu au incredere in ei, fie nu-si doresc indeajuns succesul! E simplu! Vezi filmul iar apoi testeaza! Vei fi uimit sa vezi ca functioneaza!

Iti doresc SUCCES!

Articol scris de Marian RUJOIU,
Trainer Extreme Training

Click pentru a citi si alte articole pe eJobs:

1. Ghidul Succesului - Antreneaza-te pentru succes
2. Gandirea in perspectiva - numitorul comun al carierelor de management
3. Cum poti face ca CV-ul tau sa capteze atentia?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.