Cei mai multi absolventi au un soc cand intra pentru prima data pe piata de munca si descopera ca nu este ceea se se asteptau. Asa ca:

Cei mai multi absolventi au un soc cand intra pentru prima data pe piata de munca si descopera ca nu este ceea se se asteptau. Asa ca:

1. FII REALIST. Cei mai multi absolventi sunt foarte idealisti despre cum va fi jobul lor. Ei se asteapta sa fie primiti in firma, sa fie lasati sa rezolve cele mai importante probleme si sa plece acasa exterm de multumiti de ceea ce au facut. Dar nu se intampla asa. Primele responsabilitati nu vor fi de mari dimensiuni si nici macar foarte interesante.

Asa ca asteapta-te la ce e mai rau si spera la ce e mai bine.

2. FII ORGANIZAT.
Viata de student nu se mai potriveste cu mediul de lucru mai rigid dintr-o firma. Atunci era de bon ton sa fie dezordine pe biroul tau, dar acum nu mai este. Daca dai impresia ca esti neingrijit si dezorganizat probabil colegii tai vor crede ca la fel procedezi si cu munca ta. Asa ca nu le da motive sa creada asta.

3. IMITA.
In prima zi de lucru poti primi sarcini pe care nu stii sa le faci. Secretul este sa observi cum fac ceilalti. Asa ca incearca sa cauti pe cei cu care vrei sa semeni, urmareste-i, asculta-i si fa ce fac si ei.

4. GASESTE-TI LOCUL. Ti-ai petrecut timpul facand ce ai vrut, cand ai vrut, cum ai vrut. Acum vei face parte dintr-o echipa. Descopera care iti este locul si cum interactioneaza postul tau cu al celorlalti. Pune-te in locul lor, nu inainte de a lasa orgoliul la o parte.

5. TACI SI ASCULTA.
Trebuie sa inveti sa comunici cu ceilalti intr-un timp foarte scurt si cel mai bun mod de a face acest lucru este sa ii asculti pe ceilalti. Doar ascultandu-i, poti crea o legatura cu ei. Asa ca mentine contactul vizual, aproba si concluzioneaza imediat la ce s-a spus.

6. INDRAZNESTE. Cand esti pus intr-o situatie noua ai tendinta sa stai deoparte, dar in prima zi de lucru este indicat sa nu faci acest lucru. Arata ca ai initiativa. Secretul este sa fii saritor fara sa fii arogant. Cand nu ai incredere in tine, ai tendinta sa ascunzi acest lucru si sa iti cresti agresivitatea. Asa ca fii activ, nu agresiv.

7. GRABESTE-TE.
Timpul inseamana bani si sefii tai se asteapta sa ii castigi lucrand repede si bine. Evita intreruperile de ritm si nu te lasa distras. Debaraseaza-te de obiceiul celor mai multi studenti: AMANAREA. Asa ca invata sa stapanesti arta de a FACE, a PLANIFICA sau a LASA DEOPARTE.

8. RAMAI CALM. In anii de scoala era firesc sa iti pierzi cumpatul. Era chiar de asteptat sa faci scandal. Dar la locul de munca de azi nu trebuie sa o faci pe cel mai tare. S-ar putea sa dai impresia de imaturitate si neprofesionalism.

Nu e cazul sa iti pierzi cumpatul in prima zi de lucru. Asa ca invata sa numeri pana la 5, respira adanc sau ia-ti o pauza cand simti ca ai nevoie.

9. ADAPTEAZA-TE. La facultate puteai sa iti alegi prietenii, dar la locul de munca nu iti poti alege colegii. Si bineinteles ca nu ii vei agrea pe toti. Mai mult, nu toti te vor agrea la randul lor. Cand dai peste oameni dificili, cel mai bun lucru este sa eviti sa intri in relatii cu ei. Asa ca nu te lasa prins intr-o competitie si adversitate cu ei.

10. AJUTA-TE SINGUR. Vei avea cu siguranta o multime de probleme in prima zi de lucru. Nu mai este ca la scoala unde un profesor iti lamurea problemele. Acum esti pe cont propriu. Daca te impotmolesti, incearca sa gasesti cea mai buna solutie si cere superiorilor acordul sau pareea. In ambele situatii vor aprecia ca te gandesti la munca ta.

Si acesta nu e niciodata un inceput rau.

Sursa: ejobs.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.