Tigari, mancare, transpiratie, voma, benzina si parturi. John Hind a inhalat adanc pe masura ce a explorat Terra in cautarea aromelor si duhorilor. Acum incearca sa-si revina...

SUA

Desi a acceptat ca tigarile ii tin pe soferi "mai treji si mai atenti", Departamentul de sanatate al statului Arizona a continuat sa-i avertizeze sa nu mai fumeze la volan, ci mai degraba sa fredoneze "Nu imi place calatoria asta.

Mare branza! Nu o sa dureze o vesnicie! Iar masina miroase a curat si a proaspat!". Intre timp, pasagerii ar trebui "sa-si gaseasca alte preocupari". Multi americani adora sa traga vanturi in masini.

Vizitatorii lui FunWithFarts. com povestesc mandrii despre cum le slobozesc si apoi se prapadesc de ras cand pasagerii panicati cauta disperati sa deschida geamurile.

IRLANDA

CNA-ul irlandez a sustinut o plangere efectuata de liderul sindicatului taximetristilor impotriva prezentatorului radio Tom Dunne, pe motiv ca acesta a fost vulgar si ca a incitat intentionat publicul sa produca pagube in momentul in care le-a spus ascultatorilor sa "bea doua- trei sticle cu vin si sa manance o portie de curry, dupa care sa intre intr-un taxi si sa vomite in el".

Dunne, care a explicat celor de la BBC ca a fost doar sarcastic, a sugerat de asemenea ca oamenii care fac asta sa plateasca soferilor de taxi 30 de euro pentru pagube - doar 40% din suma considerata acceptabila de taximetristi.

MAREA BRITANIE

Consultantul pe probleme psihologice de la RAC Foundation a concluzionat ca cele mai periculoase izuri intalnite in masina sunt cele de: musetel, iasomie si levantica (duc la suprarelaxare);

ambalaje de fast-food, produse de patiserie si paine proaspata (cauzeaza iritare, isterii de vitezoman si nervozitate la volan); iarba proaspat tunsa, paduri de conifere sau flori de pe marginea drumului (duc la visari cu ochii deschisi si accese de stranut);

piele si benzina (le permit batranilor sa retraiasca momente din tinerete) si after-shave sau parfum de la pasageri (cauzeaza pofta de sex).

FRANTA

Studiul TopGear efectuat anul trecut a aratat ca francezii au cele mai imputite masini. Din 140 de masini, sapte din ultimele 10 pozitii ale acestui clasament au fost ocupate de modele frantuzesti - Renault Laguna, Citroen Xsara Picasso, Peugeot 206, Citroen Saxo, Peugeot 307, Citroen Xsara si Peugeot 406.

Acestea fiind spuse, C4 are acum un odorizant, oferit optional, cu noua arome divizate in trei teme - vitalitate, senzualitate si buna-dispozitie -, acestea avand tot soiul de nume colorate (Lavande Douce, Ylang Bambou, Fleur de Vanille, Menthe Mosc sau Jasmin Mimosa).

SPANIA

Spaniolii isi cunosc masinile mirositoare. Asta ca sa nu mai mentionam "mijloacele de simt auto". Profesoara Maria Luz Rodriguez Mendez de la Universitatea din Valladolid a creat ENose, un sistem echipat cu senzori fabricati din polimeri semi-conductori, ale caror molecule incarcate isi schimba constant cantitatea si mobilitatea atunci cand sunt "vanturate" in interiorul modelelor SEAT.

Gadget-ul lui Mendez creeaza "amprente unice de miros" pentru fiecare vehicul. Daca masina este noua, sistemul va detecta peste 200 de solventi organici (precum xilen si etilacetat), inca prezenti in habitaclu.

GERMANIA
<"Uber" - sensibil>
Nemtii sunt foarte grijulii cand vine vorba de masini puturoase si au mai multi specialisti in arome decat oricare alta tara cu industrie auto. Mercedes are o echipa de "smellmeisters" (specialisti in mirosuri), care adulmeca, pufaie si fornaie pentru a crea cele mai parfumate masini.

La linia de productie a lui EKlasse din Graz, cel mai bun "smellmeister" este poreclit "Das Nase" - "Nasul". Pentru a fi in forma maxima, el are o dieta riguroasa si face teste periodice de mentinere a formei.

Din cauza presiunilor grupurilor etice, primele modele Mercedes in peste 100 de ani vor imbatrani fara a miroasi a bovine inauntru.

DJIBOUTI

Despre taximetristii acestei mici tari africane se spune ca sunt cei mai mari "nadusitori" din lume, iar husele masinilor actioneaza precum buretele la toata acea transpiratie.

In temperaturi de peste 48 de grade frecvent, vechile taxiuri verzi din Djibouty City deseori duhnesc a sudoare in timpul verii, iar situatia nu se imbunatateste pana cand nu sosesc brizele mai reci de iarna.

Cei care sunt constienti de situatie sterg centurile de siguranta cu amoniac industrial, ce poate cauza slabirea tesaturii si intinderea acesteia "pana la un nivel care iti pune viata in pericol".

AUSTRALIA

Cea mai importanta organizatie guvernamentala de cercetare a efectuat un studiu pe tema miasmelor intalnite in masini si a concluzionat ca un vehicul poate expune ocupantii la un miros de benzina de pana la cinci ori mai intens decat limita maxim admisa, ca mirosul de plastic si vinil poate cauza greata, dureri de cap si ameteli "in cateva minute" si ca dureaza cam un an pana cand emisiile toxice dispar din habitaclu.

Organizatia a fost ingrijorata in special de docheri - acei oameni care descarca navele in porturi si care miros putine alte lucruri in afara interioarelor de masini.


Autor:
John Hind
Sursa: topgear.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.