Un cauciuc cu striatii de ploaie care se invarte cu 264 de rotatii pe minut produce un zgomot pe frecventa de 220 herti. E bine sau...? John Hind a analizat toate zgomotele care pot aparea in trafic.

BRAZILIA

Un studiu facut de medicii brazilieni a aratat ca politistii care stau in trafic au in proportie de 14,6% probleme cu auzul. Asta inseamna ca este foarte periculos ca ei sa mai stea in strada pentru ca pot provoca mai multe accidente. Ei sunt trimisi la recuperare intr-un spital din Belo Horizonte. Din pacate, acolo trebuie sa doarma pe un zgomot de 54 de decibeli produs de traficul din zona. Ar mai putea primi ingrijiri la o clinica din Ponta Negra aflata in mijlocul padurii. Singura problema e ca in padure traiesc si maimutele urlatoare, cea mai zgomotoasa specie de maimute din lume.

STATELE UNITE

Pentru suma de 2.379,59 de dolari, compania Hornblasters Inc din Florida va doteaza masina cu cel mai zgomotos claxon - o sirena de tren adaptata pentru masina. Pe site-ul companiei sunt postate filmulete in care se arata cum se sperie un batranel care trece strada, un politist care dirijeaza traficul si un biciclist care merge pe marginea drumului. Celor cu urechi masochiste le recomandam sa se cazeze la hotelul Bentley aflat chiar langa o benzinarie, vizavi de un spital si in cea mai aglomerata intersectie din oras. Cel putin o data pe minut claxoneaza cineva. Garantat!

MAREA BRITANIE

Hever Avenue, aflata in imediata apropiere a circuitului de la Brands Hatch, este una din cele mai zgomotoase strazi din Anglia. Locuitorii de aici sunt protejati de zgomotul produs de masinile de curse doar de un gard de lemn. Totusi, spre compensatie, ei pot merge gratuit la toate cursele care au loc pe circuit. Si ca si cum asta nu ar fi fost de ajuns, tot in regiunea Kent este si cel mai zgomotos profesor din lume. Vocea sa atinge 129 de decibeli, cam tot atat cat este zgomotul intr-o masina de F1 si de 15 ori mai tare decat in cele mai aglomerate intersectii din Marea Britanie.

ROMANIA

Fara indoiala, piata este unul din cele mai zgomotoase zone din orasele de la noi. Si cum de obicei majoritatea sunt amplasate langa sosea, haosul este maxim. Claxoanele celor care asteapta sa treaca de ARO-ul din care tocmai descarca pepeni sunt condimentate de injuraturile speculantului caruia ii sunt incurcate socotelile de taranii ce vin sa-si vanda marfa la oras. Daca mai pui si sunetele produse de gaini si alte pasareturi care se vand acolo, zgomotul trece de 50 de decibeli. Nu e de mirare ca nu auzi cand iti suna telefonul in buzunarul celui care tocmai ti l-a sutit in aglomeratia din piata.

GERMANIA

Formatia Kraftwerk s-a plimbat cateva zile bune pe autostrada cu un microfon scos pe geamul masinii pentru a inregistra zgomotul produs. Munca lor s-a concretizat in proiectul muzical "Autobahn", un succes la inceputul anilor '80. Autoritatile locale din Baden-Wuertemberg au monitorizat si analizat traficul din toate landurile Germaniei si l-au notat pe o scala de la 1 la 10 metri. Asta la inspirat pe artistul Karl Meister sa se plimbe prin zona, la volanul unui Mercedes, timp de o luna cu dopuri in urechi. Apoi s-a mai plimbat o luna fara dopuri. Si a spus despre asta ca este o opera de arta.

RUSIA

Autoritatile din Moscova sustin ca 80% din populatia capitalei ruse trebuie sa suporte un zgomot mult prea mare, traficul fiind principala sursa de poluare fonica. Zona cea mai zgomotoasa este strada Leningradskoye pentru ca vinerea, dupa masa, toata lumea incearca sa plece din Moscova. Timp de o saptamana, cea mai zgomotoasa strada a fost insa cea din fata Catedralei Kazan din St. Petersburg. Cei care au renovat-o au acoperit turnurile cu placi de metal si de fiecare data cand se trageau clopotele, locatarii vroiau sa se mute din oras. Placile au fost date jos dupa o saptamana.

INDIA

Locuitorii din Delhi si Calcutta traiesc, muncesc si se joaca intr-un zgomot infernal de claxoane. Surprinzator, majoritatea nu considera claxonatul un lucru nepoliticos. Ba, dimpotriva. Este un gest de prietenie, un gest incurajator si chiar un gest de salut. Unele camioane au chiar scrise pe spate "Va rog sa ma claxonati! De asemenea, e la moda sa-ti pui claxon si la mersul in marsarier. Unii prefera melodiile lui Frank Sinatra, Nelly Furtado sau al unor hindusi care se roaga. Parca seamana cu viata de la noi.

CHINA

Potrivit ziarului "Procuratorate Daily", sirena unei masini de politie a ucis 435 de gaini datorita zgomotului produs. Totusi, tribunalul a decis sa fie platite doar 35 de gaini, cele care au murit instantaneu, si nu pentru restul de 400 care au murit pe parcursul zilei. Cele mai linistite strazi sunt cele din Shanghai, in fiecare miercuri din luna iunie. Politia inchide traficul pe 151 de strazi din jurul liceelor din oras pentru ca elevii sa-si poata da examenele in liniste. Masura a fost luata dupa protestele mamelor care spuneau ca odraslele lor nu se pot concentra din cauza zgomotului.


Autor:
John Hind
Aparut: Numarul 16 - Septembrie 2006
TopGear Romania
Sursa: topgear.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.