In japoneza "pionier", Senku este noul concept cu iz ecologic de la Mazda.

EXISTA UN TREND COMUN IN ACEST ultim grup de concepte, iar acesta este imbinarea stralucirii cu constiinta sociala. Mazda l-a prezentat pe Senku, un coupe 2+2 cu tehnologie hibrida, despre care sefii companiei spun ca introduce "noul standard de design al generatiilor viitoare".

Deci, ceea ce vedeti aici este probabil un soi de viitor pentru un RX-8 ecologic. Sperand sa ne impresioneze cu fezabilitatea acestui proiect, Senku nu a patruns in apele neexplorate ale tehnologiei fuel-cell, preferand un sistem de propulsie hibrid, mai realist.

Acesta incorporeaza ultima generatie de motoare rotative cu injectie directa create de Mazda si un motor electric ce maximizeaza puterea, concomitent cu mentinerea unui consum de combustibil cat mai mic cu putinta.

Sistemul hibrid beneficiaza de asemenea de un mod de decuplare a motorului pe benzina, ce imbunatateste economia de combustibil si elimina emisiile poluante cand masina sta la ralanti, dar si de panouri solare incorporate intr-o sectiune a acoperisului din sticla panoramica, ce asigura reincarcarea bateriei motorului.

Lungimea de 4,46 m a masinii gazduieste un ampatament masiv, de 3,10 m, ce optimizeaza spatiul interior. Desi, la inceput, pare ca este doar o masina cu doua locuri, spatiul de depozitare din spatele scaunelor din fata poate fi transformat pentru a oferi inca un rand de locuri.

Accesul la ambele randuri se face via doua "usi-aripa" actionate electric, componente ale unui design "plutitor" accentuat de rotile uriase si de ceea ce ei numesc "o forma fin evidentiata".

Mazda iti va spune ca toate acestea sunt capitole ale unei alte strategii de design generale, pe care niponii o numesc "precizie si maturitate". Consolele scurte, centrul de greutate pozitionat jos si pretinsa distributie 50/50 a maselor indica determinarea continua a celor de la Mazda de a construi masini pentru placerea de a conduce.

Autor: BBC Top Gear
Aparut: Numarul 8 - Decembrie 2005
Sursa: topgear.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.