Fermierii și transportatorii români vor bloca astăzi mai multe drumuri naționale. Aceștia vor circula în coloană, cu sute de tractoare și camioane, cu cel mult 10 kilometri pe oră.

Protestul fermierilor din România

După modelul protestelor din Germania, fermierii și transportatorii români au ieșit astăzi la protest. Oamenii sunt nemulțumiți de scumpirile asigurărilor RCA și cer fonduri europene.

Au fost anunţate proteste în oraşele mari din ţară, precum Bacău, Suceava, Sibiu și Timișoara, dar şi în București. Doar în Cluj Napoca, peste o sută de camioane vor participa la protest.

Astăzi, de la ora 10.00, acestea merg spre Cluj din Gilău pe DN1, drum pe care circulă zilnic 60.000 de mașini. Transportatorii și fermierii din zona Moldovei au transmis că vor circula cu viteză redusă în semn de protest și la Buzău. Mulți, însă, nu pot ieși cu utilajele din baze, din cauza zăpezii.

Mai multe ferme din România sunt în pragul falimentului din cauza datoriilor către furnizori, dar și din cauza costurilor de producție majorate și a prețurilor scăzute la produsele agricole.

Zeci de camioane din Vâlcea sunt în drum spre București

În această dimineață, peste 50 de camioane au plecat de la Vâlcea spre București. Revendicările transportatorilor se referă la mărirea pragului indemnizației de deplasare neimpozabile a șoferilor pe intern și extern; acciză motorină; concurență neloială cu companiile care nu dețin RCA și licențe; e-Transport (GPS pe camioane); taxa de drum; beneficii și fonduri europene; tichete pentru camioane electrice; beneficii șoferi ca cei din construcții; nereguli cântare vămi; timpi așteptare vămi; probleme containere port, potrivit presei locale.

Transportatorii au anunțat public faptul că nu doresc să blocheze circulația sau să creeze un haos în Capitală, ci vor circula cu viteză redusă, dar totul într-un mod cât se poate de civilizat.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Germania, paralizată de protestele fermierilor

Luni dimineață, fermierii germani au început o săptămână de proteste la scară națională, în replică față de Guvern pentru reducerea subvențiilor la motorina pentru agricultori, în ideea de a redresa finanțele publice.

Convoaie de tractoare şi camioane, unele decorate cu bannere, erau deja la primele ore ale dimineţii pe drumurile din Germania, în pofida temperaturilor scăzute.

Fermierii susțin că vor bloca traficul pe principalele artere până lunea următoare, avertizând că eliminarea facilităţilor fiscale va duce la falimentul fermelor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Ianuarie 2024 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.