Certificatele de naştere, căsătorie, divorț şi deces ar putea fi eliberate în sistem online, datorită unui proiect al MAI.

Certificatele de naştere, căsătorie, divorț şi deces ar putea fi emise online

În jur de 70 de milioane de acte civile au fost deja digitalizate, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Afacerilor Interne. Proiectul prin care certificatele de naştere, căsătorie, divorț şi deces ar ajunge să fie obținute în sistem online ar reduce timpii de așteptare și de soluționare a cererilor cu privire la înregistrarea documentelor de Stare Civilă, dar şi eliberarea certificatelor de naştere, căsătorie, divorţ sau deces.

Un alt beneficiul al proiectului ar fi și reducerea documentelor eliberate în format hârtie. Prin urmare, va exista o platformă online unde se vor putea face aceste solicitări, iar documentele vor putea fi eliberate electronic.

Baza de date care deja este digitalizată cuprinde 100 de ani de acte de stare civilă, mai exact din anul 1921, până în anul 2021. Urmează ca toate documentele care au fost emise după anul 2021 să fie digitalizate cu bani de la MAI.

Autoritățile estimează că acest proiect va fi implementat la nivel naţional în anul 2024. Valoarea proiectului depășește valoarea de 180 de milioane de lei, în mare parte fonduri europene.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Noiembrie 2023 - 05 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.