Solstițiul de vară este un fenomen astronomic care marchează începutul oficial al verii în emisfera de nord. Această zi este numită și Ziua Soarelui, iar solstițiul de vară reprezintă cea mai lungă zi din an.

Originile solstițiului de vară

Solstiţiul de vară este un fenomen astronomic care are loc în emisfera nordică, atunci când longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, adică se ridică deasupra orizontului la cea mai mare înălţime faţă de Ecuator. Din această zi se consideră că începe vara astronomică.

Termenul de solstiţiu provine din limba latină, solstitium, care semnifică "Soarele stă" şi reprezintă schimbarea gradientului mişcarii Soarelui în raport cu declinaţiile sale. Aceasta este și cea mai lungă zi din an, având 15 ore şi 32 de minute, iar noaptea, doar 8 ore şi 28 de minute.

După solstiţiul de vară, durata unei zile va începe să scadă, iar cea a nopții va începe să crească, timp de 6 luni, până la data de 21 decembrie, când va avea loc solstiţiul de iarnă.

Superstiții în cea mai lungă zi din an

Solstițiul de vară este sărbătorită prin petreceri, dansuri, focuri mari și picnic în aer liber. În această zi, românii respectă tradiții, obiceiuri și superstiții lăsate din strămoși. În unele zone ale țării, în această zi, oamenii aprind focuri pe câmp și stau în jurul focului. Se spune că focul alungă spiritele rele și este complet interzis să stingi focurile.

De asemenea, se spune că Solstițiul de vară este un moment prielnic pentru schimbările în dragoste. Se spune că în această perioadă poți avea noroc în dragoste. Ziua solstițiului este considerată una plină de energie, plină pe creativitate și idei care te pot face să mergi tot mai sus.

Din bătrâni se spune că înainte de solstițiu este bine să pui o bijuterie la care ții mult într-un vas rezistent la foc, peste aceasta pui ierburi aromate, iar în dimineața zilei de solstițiu, pe 21 iunie, scoți bijuteria și o pui într-un vas cu apă curată, după care o treci prin flacăra unei lumânări aurii sau galbene. Astfel, bijuteria este purificată și îți va purta noroc.

Potrivit tradiţiilor vechi, există un ritual care îndeplinește orice dorinţă, însă acestea este făcut la miezul nopții. Tot de ce este nevoie e un bileţel pe care să îți scrii dorinţa. Bileţelul se împătureşte şi se arde la focul unei lumânări.

Se mai spune că în ziua solstițiului este bine să faci baie în lacuri ori râuri, pentru că efectul este unul curativ, care poate constitui un ritual de renaștere.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Iunie 2023 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.