Reprezentanții Guvernului și liderii sindicaliștilor din Educație și-au dat întâlnire, duminică, pentru a negocia în ceea ce privește greva generală care urmează să aibă loc luni, 22 mai.

Negocierile dintre sindicatele din România și Guvern

Sindicaliștii din Educație au tot amenințat cu greva generală, iar premierul Nicolae Ciucă a venit cu propunerea ca sindicatele din învățământ să se așeze la o masă rotundă pentru a negocia și pentru a evita greva generală. Liderii sindicatelor profesorilor au decis să meargă în întâmpinare și să se așeze la masa negocierilor.

La întâlnirea de duminică participă preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, dar şi ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu şi ministrul educaţiei, Ligia Deca. Reprezentanții Guvernului sunt nevoiți să găsească rapid o soluţie pentru că de altfel, luni, profesorii din România vor intra în grevă generală pe termen nelimitat.

„Noi, la nivelul familiilor suntem nemulţumiţi”

Președintele Federației Părinților a afirmat că Guvernul nu și-a manifestat interesul până acum și abia pe ultima sută de metri a venit cu propunerea de a negocia.

"Nu ştiu de ce au lăsat pe ultima sută de metri. Asta arată interesul actualului guvern faţă de sistemul educaţional, ceea ce, vă spun direct şi cu responsabilitate, este ceva de noaptea minţii.

De o săptămână este anunţată această grevă. A fost o perioadă de câteva zile de grevă de avertisment şi de abia duminică vor să discute astfel încât, probabil că au impresia că mâine se va linişti treaba. Nu! Sub nicio formă! Este prea în scurt!

Ne dăm seama că aceste discuții nu se vor purta aşa de pe o zi pe alta şi că necesită timp, ceea ce înseamnă că noi, la nivelul familiilor suntem nemulţumiţi, în sensul în care într-adevăr greva generală începe luni", a declarat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Părinţilor.

Ce spun liderii federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar

Liderii celor două mari federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu si Marius Nistor, menționează că guvernanţii sunt se fac responsabili pentru situația în care s-a ajuns astăzi.

„Oferta va ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu putem lua o decizie astăzi" a declarat Hăncescu.

Acesta a mai subliniat că nimeni nu va accepta ca Guvernul să introducă doar o majorarea a salariilor profesorilor debutanţi, iar veniturile altor profesori să stagneze. Sindicatele propun ca Guvernul să ia în calcul şi majorarea salariilor celor cu vechime în sistem.

„Nu acceptă nimeni să dea la debutant această mărire şi să dea trei lei la cei care au vechime mare. Nu intrăm acum în procente, aşteptăm să vedem cu ce vine guvernul, s-ar putea să avem surpriza să ne spună că nu se poate. Greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor, ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu greva mai departe”, a declarat liderul FSLI.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Mai 2023 - 04 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.