Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a anunțat că angajații din Sănătate sunt pregătiți pentru o grevă generală. Aceștia au și început să adune semnături pentru greva care va avea loc în data de 1 iulie.

Angajații din Sănătate amenință cu greva generală

Sindicaliștii din Sănătate au anunțat că organizează un protest în Piaţa Victoriei din Capitală în data de 8 iunie. Iar în data de 1 iulie, angajații din Sănătate aceștia vor organiza greva generală, potrivit unui comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

„Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, întrunit ieri, 17.05.2023, a decis declanşarea acţiunilor de protest, conform următorului calendar: începând cu data de 23 mai 2023 - demararea strângerii semnăturilor pentru greva generală; 8 iunie 2023 - mitingul membrilor Solidaritatea Sanitară în Piaţa Victoriei, urmat de un marş către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Palatul Parlamentului; 15.06.2023 - pichetarea unităţilor şi depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare; 27.06.2023 - grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00; 1.07.2023 - declanşarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor", se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale.

Reprezentanţii Federaţiei au solicitat să asigurare condiţii de muncă decente și să aplice proiectul de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătăţii. Astfel, prin intermediul proiectului se va asigura reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, de la asistentele medicale, şi să asigure posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate.

Ce alte revendicări au mai cerut angajații din Sănătate

Pe lângă toate acestea, sindicaliştii din sănătate mai solicită și raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA, muncitori sanitari şi totodată raportarea sporurilor de tură, pentru munca în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

Citeste si:
Angajații din Sănătate declanșează greva generală în februarie
Angajații din Sănătate...

De asemenea, printre revendicările federației se mai numără:


  • plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază

  • actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor

  • deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate şi creşterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

„Precizăm că acţiunile de protest vor fi desfăşurate după numirea noului Guvern, pentru a maximiza şansele ca revendicările angajaţilor din sănătate să fie satisfăcute", subliniază sursa citată.

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2023 - 04 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.