Agenţia de rating Fitch a modificat ratingul României și a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă, a anunţat Ministerul Finanţelor.

Fitch a modificat perspectiva de țară a României de la negativă la stabilă

Ministerul Finanțelor a anunțat, sâmbătă, că agenția de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută. De asemenea, a modificat perspectiva de țară a României de la negativă la stabilă. Potrivit ministerului, aceasta este prima modificare pozitivă a perspectivei ratingului României operată de agenţie Fitch din aprilie 2020.

Potrivit companiei Fitch, la decizia revizuirii perspectivei ratingului României a dus stabilizarea datoriei publice şi introducerea a unor politici create special pentru a asigura o consolidare fiscală graduală, stabilitatea politică din România, reducerea posibilelor pericole în urma declanșării războiului din Ucraina și criza energetică.

"Decizia Fitch Ratings reprezintă o dovadă a recunoaşterii internaţionale a agendei Guvernului României pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetară şi confirmarea că măsurile deja adoptate au fost cele corecte, necesare pentru ţara noastră şi extrem de aşteptate de către toţi partenerii noştri externi. Totodată, trebuie remarcate şi estimările pozitive ale agenţiei referitoare la potenţialul de creştere economică a României pe termen mediu", a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Previziunile Fitch despre economia României în următorii ani

Agenția Fitch a realizat o analiză în menționat despre rezilienţa economică de care a dat dovadă România în anul precendent, dar şi despre stabilitatea politică care a contribuit la abordarea crizei declanșate în urma războiul din Ucraina şi a celei energetice.

De asemenea, agenția Fitch susține că economia României va înregistra o creştere de 2,3% în anul 2023, iar în anul 2024 va înregistra o creștere de 3%, dacă România va beneficia de fonduri europene din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt stabilizarea fermă a ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu şi reducerea deficitului fiscal, ca urmare a implementării eficiente a strategiei fiscale a guvernului, precum şi reducerea riscurilor referitoare la finanţarea externă prin îmbunătăţirea structurală a poziţiei deficitului de cont curent ce ar duce la o scădere a îndatorării externe şi/sau la îmbunătăţirea rezervelor externe", se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul Finanţelor.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Martie 2023 - 05 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.