Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că PSD nu susține creșterea vârstei de pensionare peste 65 de ani. În schimb, ministrul susține că admite că vârsta la care femeile se vor putea pensiona va mai crește, pentru a se putea egalizare cu vârsta de pensionare a bărbaților, adică 65 de ani, acesta fiind un jalon din PNRR.

Ce spune ministrul Muncii despre creșterea vârstei de pensionare

Ministrul Muncii, Mariu Budăi, a declarat că PNRR prevede ca vârsta de pensionare a femeilor să se majoreze până la 65 de ani. Această măsură ar avea drept scop egalizarea vârstei de pensionare cu cea a bărbaților. Ministrul spune că PSD nu este de acord cu această măsură și nu o susține sub nicio formă.

"Nu stiu ce au gândit acei oameni când au pus acele aspecte în PNRR, cu siguranță la oameni nu s-au gândit. (..) E o decizie a CCR pe discriminare că femeile pot lucra până la 65 ani. Dar sub nicio forma nu susținem o majorare a vârstei de pensionare peste 65 de ani. Întâi trebui să ne ocupăm de speranța de viață, în special de viața sănătoasă. Nu trebuie să punem carul înaintea boilor", a declarat Marius Budăi, la sediul PSD.

În ceea ce privește la activitatea profesională a femeilor și bărbaților după vârsta de pensionare a acestora, ministrul spune că aceștia nu au interdicții din punct de vedere legal.

"Legislația din România nu oprește niciun cetățean român să lucreze peste 65 de ani".

Femeile din România se pensionează la vârsta de 61 de ani și 9 luni

În Planul Național de Redresare și Reziliență este menționată creșterea vârstei de pensionare voluntară, pentru românii care optează pentru acest lucru, dar și egalizarea între femei și bărbați. Există probabilitatea ca cei care aleg să muncească după vârsta de 65 de ani să primească stimulente.

Va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață, și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035. Va introduce stimulente pentru amânarea pensionării”, se arată în descrierea jalonului privind pensiile din PNRR.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

În momentul de față, în România, femeile se pensionează la vârsta de 61 de ani și 9 luni și se prevede ca să crească până la 63 de ani, termenul limită fiind stabilit în anul 2030. Jalonul PNRR își propune să egalizeze vârsta de pensionare a femeilor cu bărbații, până în 2035.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Martie 2023 - 03 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.