Restaurantele vor avea noi reguli în ceea ce privește meniurile. Începând de miercuri, 15 martie, restaurantele au obligația de a indica în meniuri ingredientele fiecărui preparat, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale.

Reguli noi pentru meniurile restaurantelor, începând din 15 martie

Noile reguli intră în vigoare începând de miercuri, 15 martie, și sunt valabile pentru restaurante, fast-food-uri, cantine și localurile care livrează preparate în regim online.

Noile reglementări se referă la modificarea meniurilor, și anume introducerea ingredientelor la fiecare preparat, cantitatea acestora și valorile nutriționale. Patronii localurilor susțin că nu au făcut modificări la meniuri, deoarece nu au fost date norme cu privire la aplicarea acestui ordin,

Vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, Liliana Agheorghicesei, susține că acest tip de măsuri nu există în Comunitatea Europeană și nici la restaurantele cu stele Michelin, însă aceste noi reguli vor duce la scumpirea prețurilor.

Încă nu am schimbat meniul deoarece nu avem nu avem o hotărâre a ANPC cu privire la ce se dorește, să existe aceeași metodologie. Costurile sunt extrem de mari pentru un restaurant. Costă peste 2.000 de lei ca să achiziționăm aceste valori nutriționale.

Meniurile restaurantelor trebuie să fie retipărite

În România, gastronomia este diferită de la o zonă la alta, iar fiecare locație are preparate specifice, rețeta cărora nu se poate divulga. Agheorghicesei spune că nu înțelege ce vrea ANPC cu aceste măsuri. Aceasta spune că s-a dat o hotărâre de guvern, dar fără să se vină și cu niște norme de aplicare.

„În spațiul european nu există o asemenea hotărâre. Chiar și la restaurantele cu stele Michelin nu există așa ceva“, a spus Liliana Agheorghicesei.

Citeste si:
Inspectorii ANPC i-au închis shaormeria lui Tzancă Uraganu. Ce a...
Inspectorii ANPC i-au închis...

Noile meniuri trebuie să conțină cantitatea, valoarea nutritivă, aditivii și alergenii. Prin urmare, toate localurile trebuie să retipărească meniurile pentru a introduce toate detaliile.

Ce părere are președintele ANPC despre noile schimbări

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, cel care a și venit cu ideea noilor măsuri, susține că această regulă este necesară pentru ca clienții localurilor să știe ce preparate consumă, din ce sunt preparate.

„Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru", a spus Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Citeste si:
Afterschool la standarde europene cu mizerie și mâncare expirată....
Afterschool la standarde...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Martie 2023 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.