Un profesor de la Universitatea Politehnica din Capitală a fost reținut de DNA pentru 24 de ore pentru luare de mită în formă continuă.

DNA a reținut un profesor universitar de la Politehica pentru luare de mită

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au decis reținerea pentru 24 de ore, din data de 2 martie 2023, a inculpatului: Dincă Cristian-Florian, profesor universitar în cadrul Universității Politehnice București și director al Departamentului de Producere și Utilizarea Energiei din cadrul universității, pentru luare de mită, în formă continuată (31 acte materiale). Procurorii instituției susțin că profesorul universitar ar fi încasat suma de 153.470 lei pentru implementarea unor proiecte cu fonduri nerembursabile.

În perioada august 2020 – februarie 2023, inculpatul Dincă Cristian-Florian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la o persoană (martor în cauză), suma totală de 153.470 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, ca responsabil de proiect în cadrul proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile “Asociat-474 PED/2020”, „Hybrid Solvent”, „In-No-Plastic”, „Dezvoltarea de solvent”, „Cap soft” derulate în cadrul Universității Politehnice din București”, arată procurorii instituției.

DNA a mai menționat că suma de bani reprezenta aproximativ jumătate din indemnizația pe care martorul ar fi primit-o în contextul menționat mai sus, în calitate de angajat în cadrul proiectelor respective.

Alte cazuri de corupție la Universitatea Politehnica din București

Profesorul universitar a fost prins în flagrant, la data de 2 martie 2023, în momentul în care încasa suma de 6.000 de lei pe care ar fi cerut-o de la de la martor, acești bani reprezentând tranșa aferentă a salariului primit de acesta în luna februarie 2023, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

„Inculpatului Dincă Cristian Florian i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 03 martie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, mai arată DNA.

Citeste si:
Dumitru Buzatu, prins în flagrant luând mită. Acesta a fost reținut...
Dumitru Buzatu, prins în...

Pentru Universitatea Politehnica București nu este primul caz de acest fel în care profesorii universitari sunt acuzați de luare de mită sau alte infracțiuni. Anterior, rectorul Politehnicii București, Mihnea Costoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Cutezătorii” pentru abuz în serviciu.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Martie 2023 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.