Primăvara și-a intrat în drepturi în prima zi din luna martie. Potrivit tradițiilor românești, fiecare își poate calcula zilele Babei pentru a afla cum le va merge tot anul.

Babele din Martie - tradiția veche românească

Tradiția Babelor este un obicei extrem de vechi în cultura românească. Se spune că între 1 și 9 martie fiecare om trebuie să își aleagă câte o zi, adică o "babă", după care va vedea cum îi va fi întregul an, în funcție de vreme.

Babele sunt primele zile din martie, atunci când vremea este extrem de schimbătoare. Tradiția spune că dacă în ziua babei tale vremea va fi frumoasă și cerul însorit, omul va fi voios tot anul, și toate îi vor merge foarte bine. În cazul în care afară va fi frig și întunecat, anul nu va fi unul foarte bun. Însă dacă de baba ta va ninge sau va ploua, anul va fi unul bogat.

Potrivit unei vechi legende, în aceste zile Baba Dochia începe să se dezbrace de cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi. De aceea, în fiecare zi vremea de afară începe să fie puțin mai caldă și primăvara ușor ușor își intră în drepturi.

Cum să îți calculezi baba ta

Prima metodă este să îți alegi la întâmplare o zi între ziua de 1 și 9 martie. O altă modalitate este să îți calculezi baba după ziua ta de naștere, respectiv, dacă ești născut între 1 și 9 ale oricărei luni atunci și baba ta va fi în ziua respectivă. În cazul în care ziua ta de naștere este compusă din două cifre, de exemplu data de naștere este 23, atunci cifrele se adună. Prin urmare, baba ta va fi pe data de 5 martie.

Cum va fi vremea în primele 9 zile din luna Martie

În primele două zile din lună pe 1 și 2 martie cerul va fi cam cenușiu, iar în București și în țară se așteaptă ploi slabe, vânt și ceață. Vremea o să fie friguroasă, în special în nordul Moldovei și în sudul Banatului. Pe data de 3 și 4 martie, vineri și sâmbătă, vremea va rămâne practic neschimbată. Vom avea parte de vânt și ceață, sâmbătă se așteaptă lapoviță și ninsoare în nordul țării.

Pe data de 5 martie temperaturile scăzute se vor menține în toată țara, însă vremea începe să se încălzească ușor. Pe data de 6 și 7 martie vremea va fi însorită, iar mercurul în termometre va urca până la 14 grade. Pe 8 martie temperaturile din timpul zileo vor ajunge până la 17 grade, iar soarele va străluci în toată puterea sa pe cer. Pe 9 martie vremea friguroasă revine, iar temperaturile scad din nou și revine iarna.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Martie 2023 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.