Ai terminat facultatea, ești angajat deja cu un venit constant, iar de acum îți dorești să devii și mai independent. Dacă ești unul dintre acei copii care au terminat studiile în același oraș în care a crescut, atunci dorința de a pleca de acasă devine tot mai mare. Totuși, sunt câteva aspecte și responsabilități cărora trebuie să le acorzi o atenție și importanță sporită atunci când ești pe cont propriu:


  1. Chirie sau credit pentru propriul apartament


Este un subiect sensibil și care lasă loc de interpretări multiple, doar că trebuie abordat de îndată ce pleci din casa părinților. Apartamentul propriu este o adevărată investiție, iar pentru a-l avea este nevoie de un parcurs financiar destul de important. Însă, o variantă de a-l obține mai repede este un credit financiar care să acopere cheltuielile.

Înainte de toate, pune în balanță ambele variante:


  • Gândește-te la confortul pe care ți-l dorești. Dacă vrei pentru început doar să experimentezi cum este viața de unul singur, fără a avea planuri, chiria ar însemna alegerea potrivită în acest caz.


  • Dacă ai un loc de muncă stabil, venituri fixe și suficiente, dar și planuri stabile de a locui pentru următoarea perioadă în același oraș, atunci varianta creditului pentru propriul apartament este soluția ideală pentru tine.


Oricare variantă ai alege, trebuie să ții cont de faptul că amândouă implică cheltuieli de amenajare și crearea unui confort asemenea celui regăsit acasă. Ia în calcul alegerea unui credit de la Victoriabank cu sau fără garanții materiale, pentru a-ți amenaja locuința după propriile aspirații.


  1. Stabilește un buget pentru cheltuielile lunare


Bucuria plecării de acasă vine și cu alte responsabilități de care trebuie să fii conștient înainte, pentru a putea să le onorezi în fiecare lună. Asta înseamnă că întâi îți stabilești bugetul pentru cheltuielile recurente, iar abia apoi îți faci celelalte planuri.

Cheltuielile lunare sunt următoarele:


  • plata chiriei sau a creditului;


  • facturile pentru apă, electricitate, gaze, telefon sau cablu;

    Citeste si:
    Părinții, ghizi pentru copiii lor. Sfaturi practice pentru...
    Părinții, ghizi pentru copiii...

  • alimentația săptămânală dacă vrei să găsești mereu ceva în frigider;


  • costurile legate de întreținerea casei (produse de curățenie);


  • cheltuielile neprevăzute .


După ce ai stabilit un buget pe care să îl aloci cheltuielilor, din bugetul total pune deoparte și pentru economii. Te vor ajuta să ai stabilitate de fiecare dată când se poate întâmpla ceva neașteptat.


  1. Formează o rutină de curățenie a casei


Dacă înainte erai obișnuit să îți faci curat doar în camera ta și poate ocazional în celelalte încăperi, odată mutat singur, îți revine datoria de a păstra și menține curățenia în toată casa.

Pentru a deveni un obicei ușor, stabilește o zi pe săptămână sau câteva ore pentru curățenia generală a casei. De regulă, weekendul este destinat odihnei și întâlnirilor cu prietenii și nu vei avea suficient timp pentru ordine.

Citeste si:
Karmen, despre experiențele paranormale trăite de părinții ei:...
Karmen, despre experiențele...

Ce te poate ajuta să menții curățenia și igiena casei:


  • Strânge și spală vasele de fiecare dată după ce ai terminat de mâncat. Nu le lăsa de pe o zi pe alta sau pentru mai multe zile, ci încearcă să îți speli fiecare farfurie exact cum ai mâncat.


  • Delimitează spațiile de masă și de lucru. Mănâncă doar în bucătărie, nu în fața biroului sau a televizorului.


  • Chiar dacă ești singur, nu uita să îți aranjezi patul și nu îți lăsa hainele sau obiecte aruncate.


Deși pare mai greu la început, cu o rutină stabilită de curățenie, igienizare și păstrare a casei, vei vedea că nu va fi așa greu să le duci pe toate singur. Reprezintă și un act de responsabilitate care te va maturiza în fiecare zi.

Decizia de a te muta din casa părinților vine odată ce ai împlinit o anumită vârstă sau ești forțat de împrejurări. Înainte de a face marele pas, ia în calcul atât beneficiile, cât și responsabilitățile prezentate mai sus.

Citeste si:
Cine i-a lipsit cel mai mult Alexiei Eram în America Express. Nu...
Cine i-a lipsit cel mai mult...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Februarie 2023 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.