Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, a declarat că în școlile din România este nevoie ca cel puțin o dată pe an să se facă exerciții în cadrul cărora elevii și profesorii să învețe cum să reacționeze în cazul unui cutremur.

În școlile din România trebuie efectuate anual exerciții pentru cutremur

Raed Arafat susține că în România există zeci de instituții de învățământ cu risc seismic care funcționează. Copiii merg zilnic la ore în astfel de școli care nu sunt deloc sigure și părinții nu știu despre acest detaliu.

„Nimeni nu trebuie să ascundă nimic, trebuie să se ştie că clădirea este cu risc seismic”, spune Arafat.

Șeful DSU este de părere că cel puțin o dată pe an, în școli ar trebui să aibă loc exerciții în care elevii și profesorii să învețe cum să acționeze în cazul unui cutremur. Copiii și profesorii ar trebui să fie pregătiți pentru un eventual cutremur și să știe cum să reacționeze tocmai pentru a-și salva viața.

„Măcar o dată pe an, un exerciţiu trebuie făcut, un exerciţiu de cum reacţionezi la cutremur. Copiii să înveţe cum să stea sub masă, cum să se protejeze, profesorii să înveţe că nu se evacuează decât după ce trece cutremurul, toate aceste aspecte minim măcar o dată pe an trebuie făcute”, mai spune oficialul.

Secretarul de stat din MAI le cere „colegilor de la Inspectorate Judeţene să ia legătura cu şcolile ca să organizeze aceste simulări, nu numai Ministerului Educaţiei şi colegilor de la situaţiile de urgenţă care au rol clar în pregătirea populaţiei. Şi atunci aceste lucruri trebuie făcute, nu trebuie să vină de la biroului doctorului Arafat sau de la biroul generalului Iamandi să spună «Acuma faceţi asta», trebuie să fie o activitate planificată permanentă, în fiecare judeţ, a Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă în comun cu Inspectoratele Şcolare”.

Citeste si:
Se modifică structura anului școlar 2024-2025
Se modifică structura anului...

Consolidarea clădirilor unităților de învățământ reprezintă prioritatea zero

În ultima perioadă, 20.000 de copii au făcut parte din campanii de informare cu privire la cum trebuie să reacționeze și ce trebuie să facă în cazul unui cutremur. Totodată, Raed Arafat a declarat că în ceea ce privește numărul școlilor care activează în clădiri încadrate în clasa întâi de risc seismic, „se lucrează pe cifrele respective”.

O mulțime de școli care au un risc seismic ridicat nu au montate panouri de avertizare, precum bulina roșie, iar zilnic, sute de elevi trec pragul acestor clădiri și petrec ore în șir într-un spațiu nesigur pentru viața lor.

„Şi aici rolul nostru este să facem cât mai repede consolidarea acestor clădiri. (...) Nu cred că s-a pus bulină roşie pe ele, dar se ştie de ele. Nimeni nu trebuie să ascundă nimic, trebuie să se ştie că clădirea este cu risc seismic”, mai spune Arafat.

Citeste si:
Nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul și unde a...
Nou cutremur în România. Ce...

Șeful DSU a menționat că în judeţe Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă dețin informaţiile legate de clădirile școlilor care prezintă risc în caz de cutremur. Ministerul Educației a anunțat că în România există doar 39 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, dintre care doar 21 sunt în uz, iar în jur de 600 de clădiri educaționale sunt încadrate la risc seismic 2. Autoritățile române au afirmat că în acest moment, consolidarea clădirilor unităților de învățământ reprezintă prioritatea zero.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Februarie 2023 - 02 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.