Clădirea liceului ultramodern din comuna Pomârla, județul Botoșani, în care s-a investit mai bine de 1 milion de euro, stă închisă din cauza unui transformator electric, în timp ce elevii sunt obligați să învețe în 2 schimburi. Instituția de învățământ a fost renovată și modernizată la standarde europene.

Un liceu ultramodern din Botoșani stă închis din cauza unui transformator

Table inteligente, laboratoare de informatică dotate cu laptopuri şi imprimante, instalaţii noi. Toate degeaba, însă, căci liceul stă închis pentru că transformatorul nu face față consumului de energie.

„Vechiul sistem de încălzire a fost înlocuit cu pompe de căldură, ceea ce a dus la creşterea consumului de energie”, a spus o angajată a liceului.

„Comunitatea locală, împreună cu domnul primar, au efectuat mai multe adrese la oficialităţi pentru a schimba transformatorul existent și așteptăm vești de la aceștia”, a declarat Bogdan Jișcanu, director liceu, pentru Observator.

Până la găsirea unei soluții, copiii sunt cei care suferă. Aproape 130 de elevi învață acum după-amiaza. Sunt elevii care termină cursurile în jurul orei 19, iar unii dintre ei fac naveta chiar și de la 15 kilometri.

„Pentru cei micuţi este greu, este un program obositor. Ei vin deja obosiţi la ora 1, pleacă târziu, fiind şi în mediul rural e greu cu transportul seara”, este de părere Simona Gorgan, profesor de matematică.

„Sunt copii care, până în staţia de autobuz ar trebui să parcurgă o jumătate de oră pe jos. Este obositor, dificil. Ne dorim să revenim la program normal, de dimineață”, a spus un părinte.

Un nou transformator ar costa cam cât bugetul primăriei pe un an, din venituri proprii, bani pe care autoritățile locale nu îi au. Modernizarea în sine a clădirii a fost realizată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), cu 1.4 milioane de euro. În ultimii trei ani, s-au făcut investiții în valoare de aproximativ 10 milioane de euro în unitățile de învățământ din localitatea Pomârla.

Citeste si:
Teama de cutremur mută elevii din școlile lor. Autoritățile au...
Teama de cutremur mută elevii...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Februarie 2023 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.