Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a anunțat că DNA a deschis 90 de dosare referitoare la pandemie, în cadrul cărora sunt cercetate 122 de persoane. DNA a menționat că prejudiciile sunt enorme, ridicându-se la sute milioane de euro.

90 de dosare referitoare la pandemie deschise de DNA

Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a transmis că 90 de dosare referitoare la pandemie au fost deschise. Peste 122 de persoane sunt suspectate în cadrul dosarelor. Acesta menționează că pierderile sunt colosale.

"S-au trimis în judecată 72 de dosare cu zeci de inculpaţi, avem înca în lucru 90 de dosare referitoare la pandemie, sunt deja suspecţi sau inculpaţi peste 122 de persoane. Prejudiciile sunt enorme", a declarat Crin Bologa, la conferinţa de bilanţ a DNA.

Şeful DNA a apreciat rezultatele din anul 2022 ca fiind "remarcabile", bazate pe bilanțul activității instituției. În ultimii trei ani de la mandat, Bologa a sesizat o creștere a numărului de dosare deschise după sesizarea din oficiu sau ca urmare a sesizării cetăţenilor. Numai în 2022 au fost înregistrate 2.193 de sesizari de la persoane fizice şi juridice. De asemenea, procurorul şef al DNA spune că a scăzut numărul dosarelor mai vechi de 5 ani, în 2022 fiind 263 astfel de cauze (de la 455 la preluarea mandatului, în urmă cu 3 ani).

Prejudiciile au ajuns dublu față de anul 2021

Bologa spune că în timp, pedepsele au devenit tot mai puțin aspre.

"75% sunt pedepse cu suspendare, 14% au fost condamnati cu executare, în condiţiile de înaltă competenţă pe care le avem noi. Nu ştiu cât de descurajatoare sunt astfel de pedepse", a afirmat Bologa.

În ceea ce privește prejudiciile, valoarea acestora a ajuns să fie dublu faţă de 2021, acestea ajungând la peste 4 miliarde de euro. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat la prezentarea raportului de activitate, unde a apreciat activitatea parchetului anticorupţie.

"DNA trebuie să își orienteze anchetele exclusiv în raport de realitatea criminologică și politica penală a statului exprimată prin legile penale, independent de agenda politică. Fac această afirmație nu numai pentru că, în 2024, avem patru rânduri de alegeri, ci pentru că este un principiu de bază impus de Constituție. DNA trebuie să rămână, așa cum este și în prezent, apolitic și în 2024, și în 2224, și în orice zi a existenței și activității sale instituționale. Iar acest comandament revine nu numai conducerii DNA, ci și fiecărui procuror, polițist judiciar, grefier, IT-ist și angajat al DNA implicat în anchete", a transmis ministrul.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Februarie 2023 - 06 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.