Ninsorile din ultimele zile au dat mari bătăi de cap conducătorilor auto. Potrivit Codului Rutier, șoferii sunt obligați ca pe lângă cauciucurile de iarnă, să aibă în portbagaj o lopată şi un săculeţ cu nisip. În cazul în care nu se vor regăsi în mașinile acestora, șoferii se vor alege cu o amendă.

Șoferii vor fi obligați să aibă în portbagaj o lopată şi un săculeţ cu nisip

În 2023, Codul Rutier vine cu mai multe modificări. Una dintre ele este legată de condusul pe timp de iarnă și obiectele care trebuie să se regăsească în mașină. Potrivit Codului Rutier, pe lângă cauciucurile de iarnă, şoferii trebuie să aibă în portbagaj un săculeţ cu nisip şi o lopată pe care le vor folosi la deszăpezire, în caz de nevoie.

Potrivit legislației în vigoare, conducătorii auto care vor ignora această măsură riscă de la 9 până la 20 de puncte de amendă care echivalează cu o amendă de 2.900 de lei. Un punct de amendă costă 145 de lei.

Lucru și mai grav pentru șoferi este faptul că poliţiştii rutieri au dreptul să reţină certificatul de înmatriculare al maşinii în cazul în care aceștia nu vor avea cele necesare în mașină, lăsându-le în schimb o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Însă legislația menționează că anvelopele speciale, lopata şi săculeţii cu nisip sunt obligatorii doar când se circulă în condiţii de iarnă, indiferent de luna în care sunt prezente ninsorile. Măsura nu se referă la anotimpul de iarnă și atât.

În ultima săptămână, în România s-a instalat un haos total din cauza ninsorii și a viscolului, Mii de mașini au rămas blocate, zeci de drumuri au fost închise, iar traficul a fost îngreunat. Neadaptarea și neechiparea corespunzătoare la condiţiile de iarnă sunt motivul pentru care se ajunge în astfel de situații.

Autoritățile spun că nu s-ar fi ajuns la atât de multe cazuri dacă conducătorii auto erau ceva mai responsabili și aveau în mașină ustensilele necesare. Mai multe utilaje de deszăpezire au intervenit pe mai multe drumuri pentru a curăța zăpada. Unele drumuri nu au fost deblocate nici după 24 de ore.

Citeste si:
Zeci de mii de polițe RCA expiră în câteva zile. Ce trebuie să facă...
Zeci de mii de polițe RCA...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Ianuarie 2023 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.